Morje bo hotele grelo in hladilo

Foto: Osebni arhiv slovenija 29.01.14. grand hotel bernardin, foto: osebni arhiv
Prvi korak je prehod na uporabo toplotnih črpalk. Vpliv morja je zanemarljiv.
Oglej si celoten članek

V Hotelih Bernardin bodo odslej za ogrevanje in hlajenje dveh hotelov izrabljali energijo morja; tako bodo stroške energentov dolgoročno zmanjšali za 37 odstotkov. Prehod z ogrevanja s kurilnim oljem bo poleg tega na letni ravni izpuste ogljikovega dioksida zmanjšal za okoli 500 ton. Samo Grand hotel Bernardin za ogrevanje na leto porabi 300.000 litrov kurilnega olja, kar ga je stalo okrog 280.000 
evrov.

Zgradili umetni greben

Vpliv toplotnih črpalk na morje in njegovo temperaturo je zanemarljiv; črpalki se sicer napajata iz morskega zajema, ki je okoli 130 metrov od obale in v globini 13 metrov, tam pa so zgradili tudi umetni greben, nekakšen labirint iz kamnov in betona, kjer bodo domovanje našle tudi ribe.

Tudi piranska občina si prizadeva za zmanjševanje porabe energentov in izpustov objektov v njeni lasti, zato bodo proučili možnost izrabe energije morja za ogrevanje in hlajenje Gledališča Tartini Piran.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.