Slovenija
27 ogledov

Morje bo hotele grelo in hladilo

slovenija 29.01.14. grand hotel bernardin, foto: osebni arhiv Osebni arhiv
Prvi korak je prehod na uporabo toplotnih črpalk. Vpliv morja je zanemarljiv.

V Hotelih Bernardin bodo odslej za ogrevanje in hlajenje dveh hotelov izrabljali energijo morja; tako bodo stroške energentov dolgoročno zmanjšali za 37 odstotkov. Prehod z ogrevanja s kurilnim oljem bo poleg tega na letni ravni izpuste ogljikovega dioksida zmanjšal za okoli 500 ton. Samo Grand hotel Bernardin za ogrevanje na leto porabi 300.000 litrov kurilnega olja, kar ga je stalo okrog 280.000 
evrov.

Zgradili umetni greben

Vpliv toplotnih črpalk na morje in njegovo temperaturo je zanemarljiv; črpalki se sicer napajata iz morskega zajema, ki je okoli 130 metrov od obale in v globini 13 metrov, tam pa so zgradili tudi umetni greben, nekakšen labirint iz kamnov in betona, kjer bodo domovanje našle tudi ribe.

Tudi piranska občina si prizadeva za zmanjševanje porabe energentov in izpustov objektov v njeni lasti, zato bodo proučili možnost izrabe energije morja za ogrevanje in hlajenje Gledališča Tartini Piran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.