Moški le pomagajo

Foto: Žurnal24 Slabih pet odstotkov očetov v Sloveniji izkorišča starševski dopust za nego in v
Družba. Spremembe predvsem na ravni identitete očetov, precej manj v praksi, pri delitvi skrbi za otroke.
Oglej si celoten članek
Pomoč. Stari starši igrajo pomembno vlogo zlasti pri varstvu vnukov in vnukinj in občasni pomoči v gospodinjstvu (na primer skuhano kosilo). Babice so bolj angažirane pri varstvu in negi, dedki se vključujejo v zunanje logistične dejavnosti. Tudi plačana gospodinjska pomoč lajša usklajevanje poklicnih in družinskih obveznosti.

Trendi. Slovenski moški v Sloveniji opravljajo manj rutinska in prijetnejša družinska opravila, kot so pogovarjanje, poučevanje, preživljanje prostega časa, branje in igra, ženske pa opravijo več neposrednega, fizičnega dela z otroki, kot so nega, hranjenje, umivanje in oblačenje.

To so ključni izsledki raziskav Perspektive novega očetovstva v Sloveniji, Novi trendi v starševstvu in Etika skrbi, spol in družina, ki jih danes na srečanju Slovenskega sociološkega društva v Portorožu predstavljata raziskovalka s fakultete za družbene vede (FDV) Alenka Švab in Živa Humer z Mirovnega inštituta.

Plačati ves dopust
Moški angažma je podpornega značaja (moški pomaga, podpira), medtem ko glavna odgovornost ostaja v domeni žensk, četudi je družinsko delo in skrb za otroka deljeno med partnerjema, kažejo rezultati.

Raziskovalci, ki jih je vodila Tanja Rener s FDV, so presenetljivo ugotovili precejšnjo zakoreninjenost tradicionalnih spolnih vlog pri mlajših generacijah. Sliko bi na področju družinske politike lahko izboljšali, če bi bil očetovski dopust v celoti plačan – torej vseh 90 dni in ne samo 15 dni, kot je zdaj.

MINI INTERVJU

Foto: Žurnal24 Živa Humer, Mirnovni inštitut

1. Kaj pravzaprav pomeni aktivno očetovstvo?
To pomeni dejansko vključevanje očetov v skrb in nego otrok ter gospodinjska in druga družinska opravila.

2. Po čem se sedanji očetje razlikujejo od svojih očetov?
Očetje danes preživijo z otroki več časa v primerjavi z generacijo njihovih očetov, vendar sodobni očetje v primerjavi z ženskami še vedno preživijo disproporcionalno manj časa z otroki. Odnosi z otroki, zlasti čustvene vezi z otrokom so pomemben pokazatelj sprememb relokacije skrbi, ki gre v smeri od žensk k moškim, pri čemer pa se delitev dela med partnerjema ni bistveno spremenila – ženske še vedno opravijo večino družinskega dela.

3. Kako očetje vidijo sami sebe? Najbrž so zadovoljni s sabo ...
Moški sebe v starševski vlogi vidijo kot dejavne, angažirane, vključene. V praksi pa se to kaže le delno v obliki pomoči partnerkam.

4. Kolikšen delež del so prevzeli?
Raziskave so bile kvalitativne, zato o številkah težko govorim. Odločajo pa se za manj rutinska in prijetnejša opravila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.