Slovenija
38 ogledov

Moški le pomagajo

Slabih pet odstotkov očetov v Sloveniji izkorišča starševski dopust za nego in v Žurnal24 main
Družba. Spremembe predvsem na ravni identitete očetov, precej manj v praksi, pri delitvi skrbi za otroke.
Pomoč. Stari starši igrajo pomembno vlogo zlasti pri varstvu vnukov in vnukinj in občasni pomoči v gospodinjstvu (na primer skuhano kosilo). Babice so bolj angažirane pri varstvu in negi, dedki se vključujejo v zunanje logistične dejavnosti. Tudi plačana gospodinjska pomoč lajša usklajevanje poklicnih in družinskih obveznosti.

Trendi. Slovenski moški v Sloveniji opravljajo manj rutinska in prijetnejša družinska opravila, kot so pogovarjanje, poučevanje, preživljanje prostega časa, branje in igra, ženske pa opravijo več neposrednega, fizičnega dela z otroki, kot so nega, hranjenje, umivanje in oblačenje.

To so ključni izsledki raziskav Perspektive novega očetovstva v Sloveniji, Novi trendi v starševstvu in Etika skrbi, spol in družina, ki jih danes na srečanju Slovenskega sociološkega društva v Portorožu predstavljata raziskovalka s fakultete za družbene vede (FDV) Alenka Švab in Živa Humer z Mirovnega inštituta.

Plačati ves dopust
Moški angažma je podpornega značaja (moški pomaga, podpira), medtem ko glavna odgovornost ostaja v domeni žensk, četudi je družinsko delo in skrb za otroka deljeno med partnerjema, kažejo rezultati.

Raziskovalci, ki jih je vodila Tanja Rener s FDV, so presenetljivo ugotovili precejšnjo zakoreninjenost tradicionalnih spolnih vlog pri mlajših generacijah. Sliko bi na področju družinske politike lahko izboljšali, če bi bil očetovski dopust v celoti plačan – torej vseh 90 dni in ne samo 15 dni, kot je zdaj.

MINI INTERVJU

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Živa Humer, Mirnovni inštitut

1. Kaj pravzaprav pomeni aktivno očetovstvo?
To pomeni dejansko vključevanje očetov v skrb in nego otrok ter gospodinjska in druga družinska opravila.

2. Po čem se sedanji očetje razlikujejo od svojih očetov?
Očetje danes preživijo z otroki več časa v primerjavi z generacijo njihovih očetov, vendar sodobni očetje v primerjavi z ženskami še vedno preživijo disproporcionalno manj časa z otroki. Odnosi z otroki, zlasti čustvene vezi z otrokom so pomemben pokazatelj sprememb relokacije skrbi, ki gre v smeri od žensk k moškim, pri čemer pa se delitev dela med partnerjema ni bistveno spremenila – ženske še vedno opravijo večino družinskega dela.

3. Kako očetje vidijo sami sebe? Najbrž so zadovoljni s sabo ...
Moški sebe v starševski vlogi vidijo kot dejavne, angažirane, vključene. V praksi pa se to kaže le delno v obliki pomoči partnerkam.

4. Kolikšen delež del so prevzeli?
Raziskave so bile kvalitativne, zato o številkah težko govorim. Odločajo pa se za manj rutinska in prijetnejša opravila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.