Možen je "dvig kakšnega davka"

Foto: Barbara Milavec
Foto: Barbara Milavec
Konkretno o ukrepih konec meseca. Maso za plače v javnem sektorju bi nižali, a "ne na tako brutalen način, kot je to delala prejšnja vlada". Dvig davkov ni izključen.
Oglej si celoten članek

Konsolidacije javnih financ se ne da izpeljati v dveh letih, meni predsednica vlade Alenka Bratušek. Kot je dejala v današnjem nagovoru državnim svetnikom, z varčevanjem oz. z nižanjem mase za plače v javnem sektorju sicer mislijo resno, ne strinjajo pa se s tem, da je to treba delati "na tako brutalen način", kot je predvidevala prejšnja vlada.

Na pozive sindikalistov, naj ne postane druga Margaret Thatcher, ki je sindikatom v Veliki Britaniji močno pristrigla krila, je Bratuškova dejala: "Gospa Thatcher ni moja vzornica, obema je skupno to, da sva ženski, več pa ne."

O konkretnih ukrepih konec meseca

Bratuškova je na današnji seji državnega sveta dejala, da se vlada še kako zaveda, kako nujno je sprejeti primerne ukrepe in poudarila, da vlada ukrepe zelo aktivno pripravlja že od prvega dne od prisege. Vendar pa posameznih ukrepov ne želi izpostavljati sproti, pač pa jih namerava do konca meseca predstaviti celovito.

Dvigovanje davkov

Kot je dejala Bratuškova, si bodo prizadevali, da bi ti ukrepi kar "najmanj slabo" vplivali na gospodarstvo, a priznala, da še vedno razmišlja o dvigu kakšnega davka.

Koalicija je že ob imenovanju vlade napovedala, da je dvig DDV eden od možnih ukrepov, kar je sprožilo ostre kritike ekonomistov.

Prioriteta sanacija bank

Med prioritetami je na prvem mestu izpostavila sanacijo bančnega sistema in ponovila, da že tečejo tudi pogovori o privatizaciji. Med ukrepi na področju pravne države je navedla stečajni zakon, ki bo v četrtek sprejet na vladim, in zakon, ki bo omogočil konverzijo terjatev v kapitalske deleže.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 22:08 17. April 2013.

    G. Bratušek predsednica vlade, všeč mi je, da ste le začeli malo gubat svoje čelo in počasi dojemat, da prej, …

  • 21:13 17. April 2013.

    Kar mi je lepše pod to vlado in premierko je to, da njo bi unga prej pa nikakor ne bi …

  • 19:55 17. April 2013.

    >>>"Na pozive sindikalistov, naj ne postane druga Margaret Thatcher,"<br /><br />Bruaahahahaha. On pas druga Margaret Thatcher. Ahahahaha. Pa dober pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.