Mravlje s krilci preplavile Primorje

Foto: Žurnal24 mravlje s krilci
Primorsko so preplavili gosti roji mravelj s krilci. Motijo mimoidoče, katerim se ulovijo v obleko in lase, polno pa jih je tudi na parkiranih avtomobilih.
Oglej si celoten članek

"To je čisto normalen pojav, le da ga morda ljudje včasih bolj opazijo," je povedal Gregor Bračko z biotehnične fakultete in dodal, da gre pri mravljah s krilci za spolne osebke, ki v času parjenja zapustijo mravljišče. Kot je pojasnil, se pri vsaki vrsti mravelj enkrat letno iz ličink razvijejo samčki in matice s krilci, nekaj časa živijo v mravljišču, nato pa, na isti dan, vse mravlje s krilci ene vrste iz različnih kolonij zapustijo mravljišče. Po parjenju samčki takoj poginejo, mladim maticam pa krila odpadejo in praviloma ustanovijo novo kolonijo. Smrtnost je sicer velika tudi pri maticah, saj so roji mravelj gostija za ptiče.

V Sloveniji je sicer po besedah Bračka čez 130 vrst mravelj. "Očitno se je v Kopru parila ena od vrst, ki je dosti pogosta v naselju in ima kolikor toliko velike kolonije," je povedal Bračko in sklepal, da jih je morda to leto res nekoliko več. "Zakaj, je težko reči," je povedal in pojasnil, da se vsaka vrsta mravelj pari enkrat letno, nekatere spomladi, druge poleti, tretje jeseni, pozimi pa vse mirujejo. Določen vpliv ima tudi vreme, vendar vsaki vrsti mravelj ustrezajo nekoliko drugačni pogoji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.