Slovenija
67 ogledov

Mravlje s krilci preplavile Primorje

mravlje s krilci
1/2
Žurnal24 main
Primorsko so preplavili gosti roji mravelj s krilci. Motijo mimoidoče, katerim se ulovijo v obleko in lase, polno pa jih je tudi na parkiranih avtomobilih.

"To je čisto normalen pojav, le da ga morda ljudje včasih bolj opazijo," je povedal Gregor Bračko z biotehnične fakultete in dodal, da gre pri mravljah s krilci za spolne osebke, ki v času parjenja zapustijo mravljišče. Kot je pojasnil, se pri vsaki vrsti mravelj enkrat letno iz ličink razvijejo samčki in matice s krilci, nekaj časa živijo v mravljišču, nato pa, na isti dan, vse mravlje s krilci ene vrste iz različnih kolonij zapustijo mravljišče. Po parjenju samčki takoj poginejo, mladim maticam pa krila odpadejo in praviloma ustanovijo novo kolonijo. Smrtnost je sicer velika tudi pri maticah, saj so roji mravelj gostija za ptiče.

V Sloveniji je sicer po besedah Bračka čez 130 vrst mravelj. "Očitno se je v Kopru parila ena od vrst, ki je dosti pogosta v naselju in ima kolikor toliko velike kolonije," je povedal Bračko in sklepal, da jih je morda to leto res nekoliko več. "Zakaj, je težko reči," je povedal in pojasnil, da se vsaka vrsta mravelj pari enkrat letno, nekatere spomladi, druge poleti, tretje jeseni, pozimi pa vse mirujejo. Določen vpliv ima tudi vreme, vendar vsaki vrsti mravelj ustrezajo nekoliko drugačni pogoji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.