Mrk vplival na počutje

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Lunin mrk smo lahko opazovali s prostim očesom. Če ste ga zamudili, naslednjič bo viden decembra.
Oglej si celoten članek

"Tisti čas, ko bo Luna začela vstopati v Zemljino senco, ne bo vidna, saj takrat še ne bo všla. Vzide namreč ob 20.43 po poletnem času in takrat bo že v delni fazi mrka. Popolna faza, ko se bo Luna v celoti znašla v Zemljini senci, se bo začela ob 21.22. Čas, ko bo Luna šla v globino Zemljine sence, pa bo 22.12. Ob 23.03 bo Luna začela drseti iz Zemljine sence v polsenco. To bo vidno tako, da bo en del Lune svetlejši, drugi pa temnejši. Počasi bo Luna postajala vse svetlejša in nekje dve minuti čez polnoč bo v celoti šla iz Zemljine sence. Takrat se bo zaključil tudi mrk," je za zurnal24.si pojasnil predsednik Astronomskega društva Orion Maribor Igor Žiberna.

Vidno tudi s prostim očesom
Lunin mrk se je še posebej dobro videl tam, kjer ni ovir na jugovzhodnem delu neba. "Glede na to, da se Luna v času mrka nahaja proti jugovzhodu in da je precej nizko nad horizontom, je dobro, da izberemo lokacije, ki nimajo ovir proti jugovzhodnemu delu neba . Ko se bo začela popolna faza, bo Luna le štiri stopinje nad horizontom."

Mrk lahko opazujemo s prostim očesom. "S prostim očesom bo vidno, ko se bo Luna drugače obarvala. Ko bo Luna v fazi delnega mrka, bo en del svetel, drugi pa temen. Še lepše se bo Luna videla s kakšnim daljnogledom ali teleskopom."

Ogledu Luninega mrka bo služilo tudi vreme. Po podatkih Agencije republike Slovenije za okolje bo zvečer jasno.

Če vam danes Luninega mrka ne bo uspelo videti, boste imeli priložnost že čez pol leta. "Naslednji Lunin mrk bo pri nas viden 10. decembra, ampak bomo videli le konec mrka. Glavne faze ne bomo videli. Bo lep, vendar ne tako kot ta danes."

Luna vpliva na naše šibke točke
Luna naj bi po različnih raziskavah vplivala tudi na počutje in obnašanje ljudi. "Bral sem različne raziskave o vplivu polne Lune na ljudi, na njihovo psiho, počutje. Nekateri pravijo, da je vpliv Lune ob polni Luni močan, nekateri, da ga ni ... " je povedal Žiberna.

Po besedah vedeževalke Janitre Jane se vpliv Lune na človeka pozna. Do izraza pridejo predvsem naše šibke lastnosti. "Luna, Lunin mrk, prazna Luna, polna Luna, vse to vpliva na kolektivno človeštvo kot tudi na posameznike. Luna ponavadi čisti in odpira naše šibke točke. Lahko pride tudi do težav, do konfliktov samih s seboj ali do nesreč."

To pomeni, da se lahko pri posamezniku, ki je že tako nagnjen k agresiji ali depresiji, omenjene lastnosti okrepijo. Zato je dobro, da delamo na sebi, pravi vedeževalka Jana. "Bolj kot delamo na sebi, ali meditiramo ali spoznamo samega sebe, bolj  smo umirjeni."

Vsak posameznik lahko poskrbi, da Luna nanj ne bo imela negativnega vpliva, pravi Janitra Jana. "Ljudem priporočam, da delajo na sebi. Dobra je meditacija, to je miritev uma, mentalnega nivoja, astralnega nivoja kot tudi fizičnega telesa. Če pa človek ni ravno duhoven, pa naj izraža samega sebe v najboljši obliki."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.