Na avtobusih jih je tretjina več

Foto: Anže Petkovšek ljubljana 12.04.13, lpp, bus, javni prevoz, avtobus, oglasevanje, reklama, foto:
LPP. Potniki kupujejo več mesečnih in upokojenskih avtobusnih vozovnic.
Oglej si celoten članek

V treh letih se je število uporabnikov storitev Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) povečalo za 29 odstotkov, samo od konca leta 2011 do konca lanskega leta za 15 odstotkov.

Peter Horvat, direktor LPP, razlog vidi v podražitvi ene vožnje, ki od lanskega januarja stane 1,20 evra oziroma 50 odstotkov več: "Zato se je število kupljenih splošnih mesečnih vozovnic povečalo za več kot tretjino." Več prodajo tudi upokojenskih vozovnic in tistih za brezposelne, po drugi strani pa skoraj tretjino manj enkratnih vozovnic.

Vozovnic ne bodo dražili

Direktor je ob tem napovedal, da vozovnic v prihodnje ne bodo več dražili, ne mesečnih ne za enkratno vožnjo, ki so zdaj po njegovih besedah na maksimalni ravni. "Edine cene, ki bi se lahko spremenile, so morda tiste za šolske vozovnice, saj država tarna, da ni denarja za subvencije. O drugih spremembah cen pa sploh ne razmišljamo." Dodal je, da jim stroški stalno rastejo, saj se bencin vsako leto draži, prav tako rezervni deli, za katere vsako leto porabijo več milijonov evrov.

Avtobusi so hitrejši

Horvat se je še pohvalil, da so od leta 2007 povprečno hitrost avtobusov povečali s 16,2 na 18,5 kilometra na uro, k čemur so in še bodo pripomogli rumeni pasovi. Ti so rezervirani le za javni promet in so jih po zaprtju dela Slovenske ceste uvedli na Dunajski in Celovški cesti. Še več potnikov bodo poskušali privabiti tudi z linijami, ki obidejo center, kot je na primer Šiška–Bežigrad.

Prav zaradi novih linij so po besedah župana Zorana Jankovića avtobusi polnejši: "Linija med Ljubljano in Grouspljem ima 38 odstotkov več uporabnikov." Sicer LPP še vedno čaka soglasje ministrstva za infrastrukturo in prostor, da bi mestno linijo podaljšali do Domžal.

Letos blizu ničle

Ob vsem tem direktor upa, da bo LPP kmalu splezal na zeleno vejo. "Letos bomo blizu ničle in ko nam bo to uspelo, bomo lahko nakupili nove, okolju prijaznejše avtobuse in uvedli neposredne linije," je povedal. LPP je imel sicer lani 2,7 milijona evrov minusa, MOL pa jim bo letos za subvencije nakazala devet milijonov evrov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.