Na cestah že okoli 1000 ton soli

Foto: Anže Petkovšek sneg Foto: Anže Petkovšek sneg Foto: Anže Petkovšek sneg Foto: Anže Petkovšek sneg Foto: Anže Petkovšek sneg Foto: Anže Petkovšek sneg Foto: Anže Petkovšek sneg Foto: Anže Petkovšek sneg Foto: Anže Petkovšek sneg Foto: Anže Petkovšek sneg
Na državni Družbi za avtoceste (Dars) ocenjujejo, da promet na slovenskem avtocestnem križu trenutno večinoma poteka brez večjih težav.
Oglej si celoten članek

Močno sneženje, ki se počasi umirja, je čez dan ponekod praktično povsem ohromilo promet. Večinoma povsod pa je vreme povzročilo ogromno nevšečnosti v prometu. Policisti so po vsej državi obravnavali 79 prometnih nesreč, ob tem pa tudi 43 zdrsov vozil.

Glavnina padavin in s tem tudi prometnih težav je sicer glede na objave Agencije za okolje (Arso) in Prometnoinformacijskega centra za državne ceste (PIC) že mimo.

Ena se je končala huje

V eni izmed prometnih nesreč se je ena oseba tudi huje poškodovala. Policija pa je obravnavala tudi osem prometnih nesreč, v katere so bila udeležena tovorna vozila in 35 zdrsov zaradi neustrezne opremljenosti tovornjakov. Po navedbah nekaterih udeležencev prometnih nesreč so bili povzročitelji pogosto brez zimskih gum, ki so v zimskem času obvezna oprema vozil.

Kolaps pred Karavankami

Ravno zaradi prometne nesreče je bil nekaj ur zaprt predor Karavanke v obe smeri zaradi prometne nesreče. Zaradi zdrsov tovornih vozil je bila nekaj časa zaprta tudi glavna cesta med Ljubljano in Kočevjem med Velikimi Laščami in Prilesjem. Zaradi zdrsa avtobusa pa vožnja dalj časa ni bila mogoča niti na cesti med Podpečjo in Rakitno med Gorenjo Brezovico in Rakitno.

Zaradi zimskih razmer je bila popoldne zaprta tudi glavna cesta med Mislinjo in Velenjem, pri Hudi luknji, kjer je močan veter nanašal sneg, opozarjajo na PIC.

Da so razmere v prometu na avtocestah kljub temu po močnemu sneženju v preteklih urah sicer zdaj večinoma obvladljive, je prepričan vodja tehnične službe Darsa Andrej Sever. Nekaj težav je bilo predvsem na primorski avtocesti, kjer so zaradi zdrsov tovornjakov morali ustaviti promet. Tovorna vozila izločajo iz Italije v Slovenijo, zapolnili so počivališča v okolici Murske Sobote.

Po potrebi bodo zapirali tudi mejo

Sever napoveduje, da bodo po potrebi za tovorna vozila zaprli tudi mejo z Madžarsko. Po protokolu so o izločanju tovornih vozil obvestili tudi sosednje države, da jih ne spuščajo v Slovenijo. Promet zdaj poteka normalno, ljubljanska obvoznica je kopna, bilo je nekaj zdrsov in nesreč, ampak nič posebnega. Po Severjevi oceni so "dobro opravili nalogo".

Sneženje so pričakovali že v četrtek zvečer, zato so začeli preventivno posipati že v večernih urah, prvič pa so plužili malo po polnoči na Gorenjskem. Tam je padlo tudi največ snega, zdaj že skoraj 40 centimetrov, v Ljubljani pa je padlo od 15 do 20 centimetrov snega.

Štiri ure namesto dveh

Manjše težave so nastale, ko je najmočneje snežilo prav v času prometne konice, zato se je promet zelo upočasnil, vozila Darsa so potrebovala tudi štiri ure namesto uro in pol do dve uri za običajen krog posipanja.

"Zato je morda prišlo do slabe volje voznikov. Ampak vsi moramo vedeti, če je sneg, gre promet bolj počasi, vožnjo je treba prilagoditi razmeram na cesti in toliko prej je treba iti v službo, da se ne zamuja. Na terenu je približno 175 tovornih vozil, plugov in posipalcev, dela pa okoli 300 ljudi. Od večera do 13. ure smo na Darsu porabili od 800 do 1000 ton soli," dodaja Sever.

Tovornjake je umikala vlečna služba

Foto: PIC Zastoji na cesti Težav v prometu na primorski avtocesti so pomagale odpravljati tudi vlečne službe. Darsovi  uslužbenci so jih namreč napotili na mesta, kjer je nevarnost zdrsa vozil. A še preden so tu uspeli umakniti tovorna vozila, ki so zdrsnila na avtocesti, je zapadlo precej snega.

Snežilo je do Ravbarkomande, naprej pa je padal leden dež in je bila poledica. Zato je nastal daljši zastoj, za tovorna vozila so promet proti Kopru sprostili nekaj pred poldnevom.

Vozniki so tokrat dobro spremljali Darsove napovedi in prometne informacije. Vseeno pa je bilo med njimi ponovno kar nekaj voznikov, ki ne upoštevajo omejitev hitrosti, imajo letne pnevmatike in so tudi zato zdrsnili preko cestišča. Zaradi teh voznikov pride do dodatnih zastojev, čakanja in reševanja, opozarjajo na Darsu.

Po Mariboru pluži 46 ekip

Med zadnjimi predeli države, ki jih je pobelil sneg je bilo Podravje. Najprej je sicer že ponoči  na Pohorju do 20 centimetrov novega snega. Dopoldne pa so se plugi odpravili na ceste tudi v ravninskih predelih.

Tudi v samem Mariboru, kjer je začelo snežiti dopoldne in zapadlo okoli pet centimetrov snega, so zimske službe na delu ter čistijo ceste in pločnike. Voznike ob tem prosijo, da vozila parkirajo le na eni strani ulice in s tem omogočijo prehod plugov ter odrivanje snega. Delo na terenu opravlja več kot 46 ekip.

25-krat je počilo

Na tem območju so policisti v le nekaj urah sicer obravnavali 25 prometnih nesreč, od tega tri s telesnimi poškodbami. V njih je bilo 6 oseb lažje telesno poškodovanih, pravijo na policiji.

"Največ težav sneg povzroča na cesti Maribor-Dravograd, kjer občasno prihaja do  popolnih zapor. Vzrok za zapore so tovorna vozila, saj se vozniki teh vozil  niso  pravočasno  izločili  in večkrat obtičijo na klancih, dotok te kategorije  vozil  iz  smeri  Koroške  pa  je  konstanten. Zato velja poziv voznikom  tovornih vozil naj spremljajo prometne razmere in informacije ter se  pravočasno  samoizločajo  iz prometa. Pristojne službe se sicer trudijo zagotoviti normalne razmere na cestah," dodajajo na policiji.

Za nekaj ur  bil za ves tovorni promet zaprt tudi mednarodni mejni prehod (MMP)  Gruškovje, v smeri proti Hrvaški. Na hrvaški strani so namreč zaradi težav s snegom prepovedali vstop tovornim vozilom. "Zaradi tega so pristojne službe  v naši državi izločale tovorna vozil, ki  so bila na poti proti MMP Gruškovje," dodajajo.

Vozniki, malo počakajte in kličite, ko je to res nujno!

Mariborski policisti se zavedajo, da tudi zaradi snežnih razmer, poleg povečanega števila prometnih nesreč, potrebujejo dlje kot običajno, da pridejo na kraj, kamor so napoteni.

"Policisti državljane prosimo, da so v teh zanje neljubih  dogodkih  strpni. Če je na vozilih nastala zgolj materialna škoda naj  vozila  čim prej umaknejo z vozišč in počakajo na prihod policistov. V kolikor  je  to  mogoče, na se skušajo udeleženci o krivdi dogovoriti sami. Čitljivo  naj  izpolnijo  Evropsko  poročilo o prometni nesreči in morebiti naredijo kakšno fotografijo kraja prometne nesreče," še pozivajo na policiji.

Preberite še:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:26 30. Januar 2015.

    Koliko idiotov premore ta država -_-

  • 17:58 30. Januar 2015.

    Kar se tiče današnjega posipanja cest, lahko uporabimo angleški pregovor "Too little, to late." - Premalo in predvsem - prepozno.

  • 16:09 30. Januar 2015.

    super..sem prepričan da to ne bo niti malo škodilo podtalnici, rastlinam in nasploh okolju...jap definitivno, kaj pa je 1000 ton..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.