Na črno preprodajala dele, ponarejala tudi papirje

Foto: PU Kranj Rezervni deli Foto: Žurnal24 Rezervni deli Foto: Žurnal24 Rezervni deli
Gorenjski kriminalisti so zaključili večmesečno preiskavo, v kateri so obravnavali črni trg preprodajalcev avtomobilskih rezervnih delov. Podali so dve kazenski ovadbi.
Oglej si celoten članek

Gorenjski kriminalisti so s preiskavo začeli v drugi polovici lanskega leta; pri 30-letnem Gorenjcu so našli okrog sto rezervnih delov za praktično vse avtomobilske znamke, predvsem pa za avtomobile BMW in VW. Že pred preiskavo so istemu osumljencu v okolici Kranja zasegli tudi avtomobil znamke BMW višjega cenovnega  razreda, ki je bil novembra 2013 ukraden v italijanskih Udinah.

Avtomobil  BMW  je bil namenjen že znanemu kupcu, rezervni deli pa  predelavi  vozil,  servisom  in  trgovini z rabljenimi deli na črnem trgu. Policisti so zasegli airbage, dokumente vozil, ključe,  dele  motorja,  podvozja,  karoserije,  menjalnike, elektroniko in druge  vitalne  dele  vozil.  V petih primerih je preiskava potrdila še, da nekateri  deli  pripadajo  ukradenim avtomobilom znamk BMW in VW na območju Ljubljane z  okolico. Ukradeni avtomobili so bili vredni med 14. in 50.000 eurov,  štirje  so  bili  odpeljani s parkirišč, eden pa je bil odtujen pri vlomu v stanovanjsko hišo.

Za 150.000 eurov lažnih računov za servisiranje vozil

30-letnik  je  osumljen tudi ponarejanja listin; goljufal je pri  izdajanju  računov  zavarovalnicam za popravila vozil.  Ponarejenih  je  bilo več deset računov za rezervne dele, ki jih je izdajal  v  imenu  kamniškega  podjetja,  s čimer je prikazoval, da so se v servisirana vozila vgrajevali novi deli, čeprav se niso.

Ponarejanja listin na  račun  istega  podjetja je osumljen   tudi   njegov   25-letni   sovaščan.   Tudi   on  je  slovenskim zavarovalnicam  dostavljal  račune za popravilo poškodovanih vozil, s čimer je  samo navidezno zagotavljal servise z originalnimi deli. Vrednost lažnih računov  zavarovalnicam  je  znašala  okoli  150.000  eurov. Osumljenca sta delovala  povezano,  kazniva  dejanja  pa  sta izvrševala v isti kriminalni združbi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.