Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Na črno preprodajala dele, ponarejala tudi papirje

Rezervni deli
1/3
PU Kranj
Gorenjski kriminalisti so zaključili večmesečno preiskavo, v kateri so obravnavali črni trg preprodajalcev avtomobilskih rezervnih delov. Podali so dve kazenski ovadbi.

Gorenjski kriminalisti so s preiskavo začeli v drugi polovici lanskega leta; pri 30-letnem Gorenjcu so našli okrog sto rezervnih delov za praktično vse avtomobilske znamke, predvsem pa za avtomobile BMW in VW. Že pred preiskavo so istemu osumljencu v okolici Kranja zasegli tudi avtomobil znamke BMW višjega cenovnega  razreda, ki je bil novembra 2013 ukraden v italijanskih Udinah.

Avtomobil  BMW  je bil namenjen že znanemu kupcu, rezervni deli pa  predelavi  vozil,  servisom  in  trgovini z rabljenimi deli na črnem trgu. Policisti so zasegli airbage, dokumente vozil, ključe,  dele  motorja,  podvozja,  karoserije,  menjalnike, elektroniko in druge  vitalne  dele  vozil.  V petih primerih je preiskava potrdila še, da nekateri  deli  pripadajo  ukradenim avtomobilom znamk BMW in VW na območju Ljubljane z  okolico. Ukradeni avtomobili so bili vredni med 14. in 50.000 eurov,  štirje  so  bili  odpeljani s parkirišč, eden pa je bil odtujen pri vlomu v stanovanjsko hišo.

Za 150.000 eurov lažnih računov za servisiranje vozil

30-letnik  je  osumljen tudi ponarejanja listin; goljufal je pri  izdajanju  računov  zavarovalnicam za popravila vozil.  Ponarejenih  je  bilo več deset računov za rezervne dele, ki jih je izdajal  v  imenu  kamniškega  podjetja,  s čimer je prikazoval, da so se v servisirana vozila vgrajevali novi deli, čeprav se niso.

Ponarejanja listin na  račun  istega  podjetja je osumljen   tudi   njegov   25-letni   sovaščan.   Tudi   on  je  slovenskim zavarovalnicam  dostavljal  račune za popravilo poškodovanih vozil, s čimer je  samo navidezno zagotavljal servise z originalnimi deli. Vrednost lažnih računov  zavarovalnicam  je  znašala  okoli  150.000  eurov. Osumljenca sta delovala  povezano,  kazniva  dejanja  pa  sta izvrševala v isti kriminalni združbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.