Na dopust z dojenčki in malčki

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Stroka odsvetuje daljša potovanja z otroki mlajšimi od enega leta. Na pot se vedno odpravite dobro pripravljeni, da bodo počitnice prijetne za vse.
Oglej si celoten članek

Prihaja čas dopustov, ki je lahko stresen predvsem za mlade družinice z dojenčki in malčki. Ko odhajamo na dopust z otrokom, potrebujemo veliko več priprav, tudi izbira načina dopustovanja mora biti bolj premišljena.

“Ne glede na to kam potujete z otrokom pred dopolnjenim prvim letom starosti, razen če ni nujno, ga ne bi obremenjevali z dalj trajajočim potovanjem v avtu ali z avionom,” svetuje epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ondina Jordan Markočič. Bližnje destinacije so zato po njenem mnenju bolj primerne.

Bolezni, ki jih pri nas ni

Epidemiologinja priporoča, da se gre na pot šele takrat, ko je otrok bazično cepljen proti boleznim iz programa cepljenja otrok, vključno s prvim odmerkom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. “V današnjem času je prenos bolezni mnogo bolj verjeten, zaradi obsežnih dnevnih migracij, pogostih potovanj in krajših časovnih dostopnosti do destinacij, kjer se širijo bolezni, ki jih pri nas ni,” pojasnjuje. Dodaja, da v Evropskem prostoru zaradi nizke precepljenosti prebivalstva razsajajo bolezni, ki jih sicer lahko preprečimo s cepljenjem.  

Na potovanju moramo po njenih besedah pri dojenčkih in majhnih otrocih paziti na udobje, pogoste postanke, primerno hrano in zadostno pitje tekočin, zaščito pred soncem in hudo vročino. “Če imamo vseeno v planu potovanje z novorojenčkom ali dojenčkom tudi ob minimalnih zdravstvenih težavah potovanje raje odložimo,” pravi Ondina Jordan Markočič.

V ambulanto za potnike

Opozarja, da so številne neprijetnosti in različna tveganja na potovanjih lahko večja za otroke kot za odrasle. Pravi, da se lahko sicer tudi z otroki odpravimo na daljše potovanje, a so zelo pomembne predpriprave. “Sprememba podnebnih razmer, nadmorske višine, stik z novimi mikroorganizmi, menjava časovnega pasu, druga vrste hrane, začimb, vsi ti dejavniki lahko vplivajo na otrokovo počutje in zdravstveno stanje, oziroma lahko privedejo do bolezni, zaradi katere je treba potovanje celo prekiniti,” opozarja.

Priporoča, da se vsaj mesec pred potovanjem v eksotične kraje z otrokom oglasimo v ambulanti za potnike, kjer se z zdravnikom pogovorimo o splošnih in specialnih tveganjih na potovanjih. “Glede na starost in zdravstveno stanje otroka se boste dogovorili o zanj ustrezni optimalni zaščiti,” opisuje. Če ima otrok kronično bolezen, pred daljšim potovanjem priporoča tudi obisk izbranega pediatra ali ustreznega specialista, da opravi kontrolni pregled, svetuje glede morebitne spremembe režima jemanja zdravil med potovanjem in napiše spremno pismo, če potrebujete določen medicinski pribor kot so denimo injekcijske igle za enkratno uporabo. “Pav tako bo presodil ali je potrebno v primeru hujših bolezni  daljše potovanje odložiti,” dodaja.

Previdno z novorojenčki

V italijanskem Društvu za neonatologijo opozarjajo, da je treba biti zelo previdni pri morebitnem dopustovanju z novorojenčki starimi nekaj tednov. Posebej odsvetujejo potovanje z letalom: “Če je res nujno, gremo z njim tudi na letalo, ampak ga bomo s tem izpostavili stresu zaradi sprememb v temperaturi, tlaku, svetlobi in hrupu.” Dodajajo, da je na letalih več možnosti za razne okužbe dihal, saj tam kroži veliko virusov. Zaključujejo pa, da je za potovanje z letalom najbolje počakati na primerno starost otroka. Ko prevažate otroka v avtomobilu, morate paziti, da je v notranjosti primerna temperatura. “Dobra rešitev je denimo prevoz z vlakom, kjer lahko dojenček pot preživi tudi v naročju matere,” pravijo.

Obvezen komplet prve pomoči 

V okviru projekta Zdravi na pot so v Slovenskem zdravniškem društvu za starše dojenčkov in majhnih otrok pripravili seznam potrebščin, ki jih vzamemo s seboj na pot.

Svetujejo, da se seboj vzamemo komplet prve pomoči. Najosnovnejši paket naj bi vseboval mazilo za vneto ritko, aspirator za čiščenje noska, termometer, vazelin, termofor, razkužilo in mazilo za rane, sterilno gazo, povoje, obliže, škarje, pinceto, varnostne zaponke, pinceto za klope, antihistamnike pri alergijah za blažitev srbenja po ugrizih in pikih insektov, za starejše od enega leta še kremo za zaščito pred soncem. “Ne pozabite vzeti zdravil, ki jih otrok morebiti jemlje na recept. Če potujete iz države, s seboj vzemite tudi rezervna zdravila, ki jim v tem času zagotovo ne bo potekel rok,” pravijo. Ne pozabite zdravstvene kartice zdravstvenega zavarovanja, potrdilo o zdravstvenem zavarovanju za tujino in morebitno potrdilo o cepljenju. 

Na potovanje hitro pozabimo vzeti dokumente za otroke: “Otroci, tudi novorojenčki, potrebujejo za potovanje v tujino samostojen potovalni dokument, opremljen s fotografijo.”

Seznam ostalih potrebščin 

Pred odhodom preverite seznam spodnjih potrebščin, ki so ga sestavili sodelavci pri projektu Zdravi na pot. Pred rezervacijo dopusta sicer vedno preverite, kakšno ponudbo imajo za dojenčke. V mnogih restavracijah imajo stolčke za najmlajše, v mnogih hotelih tudi otroško posteljo. 

1. Plenice - s seboj vzemite toliko plenic, da jih boste otroku lahko zamenjali vsako uro. Za nepredvidene primere priložite še kakšno dodatno. 
2. Previjalna podloga - lahko uporabite podloge za enkratno uporabo, ki jih zavržete, ali predlogo, ki jo lahko uporabite večkrat. 
3. Odejice S sabo jih vzemite več - nanjo lahko položite otroka in ga pokrijete. Lahko pokrijete sebe, ko dojite. Uporabne so, kadar podirate kupček ali morate narediti otroku senco. V poštev pridejo tudi plenice iz blaga. 
4. Plastične vrečke S seboj vzemite plastične vrečke različnih velikosti, v katere boste odlagali umazane plenice in oblačila. Prav priročne so take, ki imajo plastično zadrgo. 
5. Krema za ritko 
6. Negovalni robčki 
7. Majhna steklenička razkužila za roke, otroški milo in losjon 
8. Papirnati ročki ali brisačke 

9. Dodatne igralne dude (če jo ima otrok rad) 
10. Nekaj najljubših otrokovih igrač 
11. Oblačila, nogavičke, copatki ali čevlji 
12. Slinček
, ki ga po hranjenju lahko hitro obrišete. 
13. Klobuček za zaščito pred soncem, senčnik 
14. Lahka plastična torba, v katero zložite pribor za hranjenje in otroško hrano. 
15. Formula v prahu, voda in sok, če otrok ni dojen. 
16. Dodatne stekleničke, dude in nastavek za pitje, če ga otrok uporablja. 
17. Energetski prigrizek za vas 
18. Pumpica za izbrizganje mleka, če jo uporabljate. 
19. Nočna lučka, s katero boste ponoči nežno osvetlili prostor, ko vas bo otrok potreboval. 
20. Kenguru ali podporni pas 
21. Zložljiva ali napihljiva posteljica, v kateri bo vaš otrok mirno spal ali se igral. 
22. Napihljiva kopalna kad, ki vam bo na poti olajšala kopanje. 
23. Otroški sedež za v avto ali na letalo 
24. Zložljiv otroški voziček ali zložljivo ogrodje, na katerega namestite sedež za v avto. 
25. Prenosni stolček za hranjenje - v otroških trgovinah lahko kupite mehak in lahek prenosni sedež za hranjenje otroka, ki je uporaben od tretjega meseca naprej.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.