Na fakulteti ni prostora za starše

Foto: Žurnal24 Gašper Završnik
Naj starši ne pozabijo, da čez tri ali pet let ne bodo mogli z otrokom v službo.
Oglej si celoten članek

Velika večina dijakov na informativne dneve še vedno pride sama, so pa zgovorna opažanja profesorjev, da jih vsako leto več pride skupaj s starši. Na fakultete pospremijo srednješolce, ki jih že čez nekaj mesecev čaka zrelostni izpit, v od treh do petih letih pa bodo z diplomo v roki kandidirali za delovna mesta, na katerih bo treba prevzemati odgovornost in stati za svojimi odločitvami. Čeprav je posploševanje značajskih značilnosti generacij krivično, nehvaležno in popačeno, ni presenečenje, da po ugotovitvah univerz vedno več dijakov ne ve, kaj si želi v življenju početi, da jim manjka samoinicative in da njihovi starši sprašujejo več kot dijaki sami. Infantilnost v mikroprocesih se v marsičem zrcali tudi v družbi.

Zrelostni izpit. Fakulteta je prostor, kjer se mora posameznik uveljavljati sam – brez zaščitniškega nadzora. Namen staršev je verjetno dober, a s premočnim objemom in nadutim prepričanjem, da sami najbolje vedo, kaj je dobro za njihove (skoraj) polnoletne otroke, bodoče študente opeharijo za nadvse pomembno življenjsko vrlino – sprejemanje težkih odločitev in prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja. Medtem ko so dijaki tik pred maturo – svojim zrelostnim izpitom – preverjanje zrelosti čaka tudi straše. Morda še ni prepozno, da svojim otrokom pokažejo, da zaupajo v njihovo presojo in jim dovolijo, da se sami spopadejo z negotovostjo in ovirami – za začetek naj jim pustijo, da sami izberejo študij in gredo na fakulteto brez njihovega spremstva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • GPS
    17:22 17. Februar 2014.

    Kako zgrešen pogled na svet ima tale novinar in poleg tega ga ima še možnost širiti naokoli. A svetovalne delavke …

  • 20:39 16. Februar 2014.

    Dobro bi bilo, če bi brali kolumne Mihe Mazzinija na PlanetSiol.net, Zlasti kolumna "Slovenska mama" se še posebej nanaša na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.