Slovenija > Komentarji in kolumne
90 ogledov

Na fakulteti ni prostora za starše

Gašper Završnik Žurnal24 main
Naj starši ne pozabijo, da čez tri ali pet let ne bodo mogli z otrokom v službo.

Velika večina dijakov na informativne dneve še vedno pride sama, so pa zgovorna opažanja profesorjev, da jih vsako leto več pride skupaj s starši. Na fakultete pospremijo srednješolce, ki jih že čez nekaj mesecev čaka zrelostni izpit, v od treh do petih letih pa bodo z diplomo v roki kandidirali za delovna mesta, na katerih bo treba prevzemati odgovornost in stati za svojimi odločitvami. Čeprav je posploševanje značajskih značilnosti generacij krivično, nehvaležno in popačeno, ni presenečenje, da po ugotovitvah univerz vedno več dijakov ne ve, kaj si želi v življenju početi, da jim manjka samoinicative in da njihovi starši sprašujejo več kot dijaki sami. Infantilnost v mikroprocesih se v marsičem zrcali tudi v družbi.

Zrelostni izpit. Fakulteta je prostor, kjer se mora posameznik uveljavljati sam – brez zaščitniškega nadzora. Namen staršev je verjetno dober, a s premočnim objemom in nadutim prepričanjem, da sami najbolje vedo, kaj je dobro za njihove (skoraj) polnoletne otroke, bodoče študente opeharijo za nadvse pomembno življenjsko vrlino – sprejemanje težkih odločitev in prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja. Medtem ko so dijaki tik pred maturo – svojim zrelostnim izpitom – preverjanje zrelosti čaka tudi straše. Morda še ni prepozno, da svojim otrokom pokažejo, da zaupajo v njihovo presojo in jim dovolijo, da se sami spopadejo z negotovostjo in ovirami – za začetek naj jim pustijo, da sami izberejo študij in gredo na fakulteto brez njihovega spremstva.

Komentarjev 2
  • GPS 17:22 17.februar 2014.

    Kako zgrešen pogled na svet ima tale novinar in poleg tega ga ima še možnost širiti naokoli. A svetovalne delavke v šoli, ki dvakrat v 4 letih vidijo človeka so pa kompetentne svetovati otroku, katera smer bi bila zanj dobra?<br ...prikaži več />Saj se vidi, takšni kot je ta novinar, so pripeljali slovensko mladino do točke, da jih imamo toliko nezaposljivih.....Čim več podatkov in zrelega razmišljanja mora dobiti človek, predno se odloči. In to pri vsaki odločitvi. Če bi tale novinar to vedel, sigurno nebi napisal tega članka. Če si sposoben SLIŠATI argumente za in proti, potem se LAŽJE Odločiš - ne pa, da se starši odločajo v imenu - vidiš, gospod, kakšen kisks si naredi?lp

  • brencl 20:39 16.februar 2014.

    Dobro bi bilo, če bi brali kolumne Mihe Mazzinija na PlanetSiol.net, Zlasti kolumna "Slovenska mama" se še posebej nanaša na gormni članek in orisuje nesamostojnost in nepripravljenost otrok na samostojno življenje.