Na grobovih na Žalah "čudne" črke

Foto: Anže Petkovšek Utrip na pokopališču Žale pred prihajajočim praznikom.
Foto: Anže Petkovšek Utrip na pokopališču Žale pred prihajajočim praznikom.
Na nagrobnikih niso uporabljeni šumniki, kot smo jih vajeni pisati v vsakdanji rabi. Čemu tako?
Oglej si celoten članek

Na grobovih v žarni niši na Novih Žalah je uporabljena pisava, ki ne vsebuje tipičnih šumnikov. Pri šumnikih je uporabljena le polovica strešice, bodisi desni bodisi levi del. Imena in priimki tako niso zapisani popolnoma, kot smo vajeni. Kot navaja Svet24, bralki na Žalah niso pojasnili, da za nagrobnike uporabljajo takšno tipografijo. Če bi ji to povedali, bi sina pokopala drugje, saj zdaj njegovo ime ni zapisano tako, kot je bilo zapisano v rojstni knjigi. 

Ob tem se sprašuje, kdo je dovolil, da je uporbaljena takšna tipografija. Na Žalah so ji namreč pojasnili, da pri napisih na enotno urejenih prostorih uporabljajo enotno tipografijo, od katere odstopanja niso dovoljena. Pritožbe naj bi bile redke, so za Svet24 povedali na Žalah, saj je mogoče izbirati med pokopom v enotno urejenem ali neenotno urejenem prostoru. 

Zakaj takšna pisava? Tipografija je bila določena v projektni dokumentaciji projektanta akademika Marka Mušiča, ki ima za novi del pokopališča avtorske pravice. Mušič je za omenjeni časnik pojasnil, da se je pri oblikovanju črk navezal na Plečnikovo tradicijo, saj je slednji tudi vpeljal avtorsko stilizirane črke. Stilizirane črke je še vedno moč prebrati, poudarja avtor. 

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 19:57 20. Marec 2023.

    Stara mati je govorila,da so vcasih hodili nazaj strasiti.Sam Bog ve,ce ne bodo tudi zdaj,ce jim priimke spreminjate.

  • 16:08 20. Marec 2023.

    Pravi, da uporabljajo na Žalah enotno pisavo!? Potem naj pa uporabljajo slovenske šumnike in ne čefurski "meki ć!"!!! Sramota, da …

  • 13:47 20. Marec 2023.

    ŠE MALO PA SAMO ŠE V ARABŠČINI ? KER JE PROJEKTANT TAKO REKEL ! Kaj pa investitor, ni projektantu nič …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.