Slovenija
60517 ogledov

Na grobovih na Žalah "čudne" črke

Žale Anže Petkovšek Utrip na pokopališču Žale pred prihajajočim praznikom.
Na nagrobnikih niso uporabljeni šumniki, kot smo jih vajeni pisati v vsakdanji rabi. Čemu tako?

Na grobovih v žarni niši na Novih Žalah je uporabljena pisava, ki ne vsebuje tipičnih šumnikov. Pri šumnikih je uporabljena le polovica strešice, bodisi desni bodisi levi del. Imena in priimki tako niso zapisani popolnoma, kot smo vajeni. Kot navaja Svet24, bralki na Žalah niso pojasnili, da za nagrobnike uporabljajo takšno tipografijo. Če bi ji to povedali, bi sina pokopala drugje, saj zdaj njegovo ime ni zapisano tako, kot je bilo zapisano v rojstni knjigi. 

Ob tem se sprašuje, kdo je dovolil, da je uporbaljena takšna tipografija. Na Žalah so ji namreč pojasnili, da pri napisih na enotno urejenih prostorih uporabljajo enotno tipografijo, od katere odstopanja niso dovoljena. Pritožbe naj bi bile redke, so za Svet24 povedali na Žalah, saj je mogoče izbirati med pokopom v enotno urejenem ali neenotno urejenem prostoru. 

Zakaj takšna pisava? Tipografija je bila določena v projektni dokumentaciji projektanta akademika Marka Mušiča, ki ima za novi del pokopališča avtorske pravice. Mušič je za omenjeni časnik pojasnil, da se je pri oblikovanju črk navezal na Plečnikovo tradicijo, saj je slednji tudi vpeljal avtorsko stilizirane črke. Stilizirane črke je še vedno moč prebrati, poudarja avtor. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 19
  • Avatar šentjurčanka
    šentjurčanka 19:57 20.marec 2023.

    Stara mati je govorila,da so vcasih hodili nazaj strasiti.Sam Bog ve,ce ne bodo tudi zdaj,ce jim priimke spreminjate.

  • Avatar Boris Hribljan
    boris42 16:08 20.marec 2023.

    Pravi, da uporabljajo na Žalah enotno pisavo!? Potem naj pa uporabljajo slovenske šumnike in ne čefurski "meki ć!"!!! Sramota, da te niti pokopljejo ne pod pravim imenom!!!

  • satir 13:47 20.marec 2023.

    ŠE MALO PA SAMO ŠE V ARABŠČINI ? KER JE PROJEKTANT TAKO REKEL ! Kaj pa investitor, ni projektantu nič rekel, mu je kar pustil po svoje... A smo spet pri Prešernovi kaši ?