"Na lokalnih volitvah ne moreš izgubiti"

Foto: Žurnal24 V nekaterih občinah bodo zmagovalci prisiljeni sklepati koalicije celo z nasprot
Desno. Naša analiza kaže, da se je volilno telo nagnilo na desno. Levica izgublja na račun neodvisnih. Neodvisni. Tomšič: Takih, ki bi bili brez določenih ideoloških preferenc, ni prav veliko.
Oglej si celoten članek

Največ sedežev v mestnih svetih po državi je na nedeljskih lokalnih volitvah zasedla desna politična opcija, kaže naša analiza. Poraženka je levica, čeprav je ta hkrati "pod krinko" neodvisne liste zmagovalka v glavnem mestu, menijo analitiki.

Nezaupanje
Uspeh neodvisnih list v mestnih svetih Matevž Tomšič s fakultete za uporabne družbene študije in Andraž Zorko iz družbe Valicon pripisujeta vse izrazitejšemu nezaupanju v etablirane politične opcije.

"Treba je opredeliti pojem neodvisnosti: od koga so te liste neodvisne? Lahko si neodvisen od neke stranke, vendar če pogledamo globlje, imajo tudi te liste navadno neke ideološke preference ali so celo spin-off določenih političnih strank," pojasnjuje Tomšič.

"Dejstvo, da celo kandidati, za katere se ve, da pripadajo določenim opcijam, raje nastopijo na neodvisni listi, največ pove o zaupanju strankam," dodaja Zorko.

Foto: Žurnal24 volitve, graf, Slovenija SDS: brez evforije
Čeprav se je SDS odrezala bolje od koalicijskega levosredinskega trojčka, po Tomšičevem mnenju tudi ta "nima razloga za evforijo", saj je v Ljubljani in Mariboru dosegla slab rezultat.

Da bi lahko govorili o zmagovalcu lokalnih volitev, je najbolje kombinirati število tako županov kot mestnih svetnikov – čeprav zaradi raznolikosti občin tudi ti niso primerljivi.

"Morda je najboljše merilo število glasov na ravni države. Na podlagi tega sicer ni mogoče soditi o podpori na državnozborskih volitvah, je pa to indikator," dodaja Tomšič.

O strankarskih interpretacijah uspeha na volitvah Zorko meni, da se za zmagovalce lahko okličejo vsi, ki so dosegli, kar so si začrtali. "Nekdo lahko konec koncev reče tudi, da ima večino v vseh najmanjših občinah, češ, zmagali smo tam, kjer res šteje človek," komentira.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.