Slovenija
28 ogledov

"Na lokalnih volitvah ne moreš izgubiti"

V nekaterih občinah bodo zmagovalci prisiljeni sklepati koalicije celo z nasprot Žurnal24 main
Desno. Naša analiza kaže, da se je volilno telo nagnilo na desno. Levica izgublja na račun neodvisnih. Neodvisni. Tomšič: Takih, ki bi bili brez določenih ideoloških preferenc, ni prav veliko.

Največ sedežev v mestnih svetih po državi je na nedeljskih lokalnih volitvah zasedla desna politična opcija, kaže naša analiza. Poraženka je levica, čeprav je ta hkrati "pod krinko" neodvisne liste zmagovalka v glavnem mestu, menijo analitiki.

Nezaupanje
Uspeh neodvisnih list v mestnih svetih Matevž Tomšič s fakultete za uporabne družbene študije in Andraž Zorko iz družbe Valicon pripisujeta vse izrazitejšemu nezaupanju v etablirane politične opcije.

"Treba je opredeliti pojem neodvisnosti: od koga so te liste neodvisne? Lahko si neodvisen od neke stranke, vendar če pogledamo globlje, imajo tudi te liste navadno neke ideološke preference ali so celo spin-off določenih političnih strank," pojasnjuje Tomšič.

"Dejstvo, da celo kandidati, za katere se ve, da pripadajo določenim opcijam, raje nastopijo na neodvisni listi, največ pove o zaupanju strankam," dodaja Zorko.

volitve, graf, Slovenija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
SDS: brez evforije

Čeprav se je SDS odrezala bolje od koalicijskega levosredinskega trojčka, po Tomšičevem mnenju tudi ta "nima razloga za evforijo", saj je v Ljubljani in Mariboru dosegla slab rezultat.

Da bi lahko govorili o zmagovalcu lokalnih volitev, je najbolje kombinirati število tako županov kot mestnih svetnikov – čeprav zaradi raznolikosti občin tudi ti niso primerljivi.

"Morda je najboljše merilo število glasov na ravni države. Na podlagi tega sicer ni mogoče soditi o podpori na državnozborskih volitvah, je pa to indikator," dodaja Tomšič.

O strankarskih interpretacijah uspeha na volitvah Zorko meni, da se za zmagovalce lahko okličejo vsi, ki so dosegli, kar so si začrtali. "Nekdo lahko konec koncev reče tudi, da ima večino v vseh najmanjših občinah, češ, zmagali smo tam, kjer res šteje človek," komentira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.