Na Morsu neustrezno zapravljali denar

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Obrambno ministrstvo je po mnenju računskega sodišča neustrezno načrtovalo in izvajalo projekt za uvedbo celovite rešitve informacijskega sistema logistike in kadrov, ki ga še po več letih od začetka ne uporablja. Za projekt so zapravili najmanj 5,3 milijone evrov.
Oglej si celoten članek

Računsko sodišče je revidiralo uspešnost in učinkovitost uvedbe celovite rešitve informacijskega sistema logistike in kadrov na Ministrstvu za obrambo v obdobju od 1. 1. 2000 do 30. 9. 2014.

Računsko sodišče je ugotovilo, da Ministrstvo za obrambo projekta ni načrtovalo tako, da bi omogočilo uspešno uvedbo celovite rešitve. Vsi cilji, ki jih je Ministrstvo za obrambo navedlo v investicijskem programu, namreč niso bili opredeljeni tako, da bi bili v celoti določljivi, merljivi, dosegljivi, pomembni in časovno določeni.

Ministrstvo za obrambo v fazi načrtovanja projekta tudi ni pripravilo vse investicijske dokumentacije, ki so jo določali notranji akti, v investicijskem programu pa ni natančno opredelilo uporabniških zahtev za celovito rešitev. Prav tako ni pripravilo študije izvedljivosti projekta, čeprav je ugotovilo, da bi bilo to potrebno za določene procese, ki naj bi jih podprla celovita rešitev. Roki, ki si jih je Ministrstvo za obrambo zastavilo za izvedbo projekta, so bili postavljeni nerealno, tveganja in nekateri potrebni ukrepi za zmanjšanje tveganj pa so bili navedeni šele po pripravi investicijskega programa – v letu 2006.

Ministrstvo za obrambo bi moralo glede na kompleksnost projekta hitreje in ustrezneje ukrepati, ko so se med uvajanjem celovite rešitve pojavljali problemi. Popravljalne ukrepe je ministrstvo izvedlo že med izvajanjem revizije, nanašali pa so se na strategijo razvoja storitev komunikacijskih in informacijskih sistemov.

Računsko sodišče od Ministrstva za obrambo ni zahtevalo odzivnega poročila, ker so bile že med revizijskim postopkom, kjer je bilo mogoče, odpravljene razkrite nesmotrnosti oziroma sprejeti ustrezni popravljalni ukrepi. Ministrstvo za obrambo je pripravilo načrt aktivnosti za pripravo strategije razvoja storitev komunikacijskih in informacijskih sistemov, pregled projekta uvedbe celovite rešitve in odločitev o njegovem zaključku ter načrt aktivnosti za prenos izkušenj, ki jih je pridobilo pri izvajanju projekta uvedbe celovite rešitve, na vodenje preostalih projektov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • Po vsem tem pa hočejo še več denarja od proračuna dobit. Banda usrana!

  • 13:32 2. December 2015.

    To je večno metanja peska v oči javnosti. Eno leto pred zastaranjem in kakršnekoli možnosti kazenske ovadbe in obsodbe. Isto …

  • 12:23 2. December 2015.

    Kdo so bili ministri za obrambo in načelniki GŠ v obdobju 2000 do 2014 ??????

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.