Na račun so na tiho dodali "zapadle obveznosti"

Foto: Žurnal24 Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) Foto: Jaka Dimc Položnica
Bralec nas je opozoril na po njegovem sporno prakso.
Oglej si celoten članek

Na računu za januar je namreč opazil, da so mu zaračunali dobre tri evre, pod specifikacijo pa je bilo zapisano le "zapadle obveznosti".

"Ker po svoji evidenci nimam neporavnanih obveznosti do družbe T-2, zamudne obresti za zamaknjena plačila pa družba sproti obračunava, sem poklical na njihov klicni center, kjer mi je operater pojasnil, da so mi obračunali neke obveznosti iz preteklosti, ni pa znal povedati katerih," pravi njihov naročnik. Kasneje je po svojih evidencah ugotovil, da gre za znesek računa, ki ga je leta 2008, torej pred desetimi leti reklamiral. Ker T-2 reklamaciji ni ugovarjal, je predvideval, da so jo sprejeli.

"Močno dvomim, da je moj primer edini, najbrž družba T-2 na tak potuhnjen način zapira terjatve v svojih evidencah tudi pri drugih naročnikih, zato bi naročnike veljalo o tem opozoriti. Kdor plačuje s trajnikom najbrž sploh ne bo opazil," je prepričan.

Na T-2 pravijo, da konkreten primer težko podrobno komentirajo, saj bi potrebovali več informacij o naročniku, da bi lahko preverili, za kaj gre.

Najprej opomin, kjer je vse razloženo

"Lahko pa povemo, da ima družba T-2 določene procese, po katerih opominja dolžnike, ki niso poravnali zapadlih obveznosti. Opozarjanje na neplačilo obveznosti je mogoče preko SMS sporočil, s pošiljanjem opominov enkrat mesečno in z dodajanjem postavke 'zapadle obveznosti' v specifikacijo plačila na računu za storitve. Zapadle obveznosti, dodane na specifikaciji plačila tekočega računa, niso posebej specificirane, saj dolžniki predhodno dobijo opomin, kjer so postavke zapadlih neporavnanih obveznosti podrobno specificirane," pojasnjujejo.

"Bodite pozorni, da vam T-2 na račun ne podtakne že zastaranih terjatev!"

naročnik T-2

"Če ima družba s svojim komitentom spor glede plačila za svoje (ne)opravljene storitve, ga mora za domnevni dolg pravilno in primerno obvestiti, opomniti oziroma opozoriti, nakar lahko na sodišču zoper komitenta sproži izvršbo. Komitent ima s tem zagotovljeno pravno varnost, saj lahko predlogu za izvršbo ugovarja in domnevne terjatve izpodbija. Na koncu, če se stranki ne sporazumeta, lahko tudi z mediacijo, odloči sodišče. Način, da z dodajanjem postavke zapadle obveznosti 'izterjajo', kar menijo, da jim pripada, pa bi lahko mirno šteli za krajo s prevaro. Še posebej, če je morebitni dolg že zdavnaj zastaral," pa pravi njihov naročnik, ki trdi, da mu pred obračunom zapadlih obveznosti niso poslali nobenega opomina ali izpisa odprtih postavk. "Zato sumim, da je to pri T-2 sistemska praksa," pravi.

Foto: T-2/Anže Petkovšek T-2

Če drži, da gre za neplačano terjatev iz leta 2008, je ta zagotovo že zastarala. Zastaralni rok za takšne terjatve je namreč eno leto, prekine pa se le, če upnik vloži izvršbo ali če dolžnik prizna terjatev (z izjavo ali plačilom dela dolga ali obresti). Poslani opomin zastaralnega roka ne prekine.

Kdor terjatev plača, jo prizna

Položnice za vodo, plin, elektriko, toploto, odvoz smeti, RTV prispevek, naročnino na mobilno telefonijo ali internet ter upravljanje večstanovanjskega objekta sicer res zastarajo v enem letu, a začne zastaralni rok teči šele »po poteku leta, v katerem je terjatev dospela v plačilo«. Če bi morali vodo plačati januarja 2017, ta terjatev tako zastara šele leta 2019 in ne januarja letos.

Zakaj za zamudo pri plačilu ne obračunajo obresti, ki bi jih pripadale?

"Zamudne obresti za nepravočasno poravnane obveznosti se obračunajo, ko je izvedeno plačilo. Dokler plačilo dolžnika ni izvedeno in so njegove obveznosti odprte, zamudnih obresti ne obračunamo," pravijo na T-2. Zamudne obresti se namreč obračunajo do dne, ko je obveznost poravnana. Na tri evre dolga bi jih bilo v desetih letih skoraj za tri evre. 

V vsakem primeru pa velja račune natančno preveriti, tudi če jih poravnavate s trajnikom.

Člen obligacijskega zakonika, ki našteva, katere terjatve zastarajo v enem letu, objavljamo v celoti

_____

Enoletni zastaralni rok

355. člen (neuradno prečiščeno besedilo)

(1) V enem letu zastarajo:

1. terjatve za dobavljeno električno in toplotno energijo, plin, vodo, za dimnikarske storitve in vzdrževanje snage, če je bila dobava oziroma storitev izvršena za potrebe gospodinjstva;

2. terjatve radijske in televizijske postaje za sprejem programov;

3. terjatve pošte, telegrafa in telefona za uporabo telefonov in poštnih predalov, kot tudi druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih;

4. terjatve za naročnino na občasne publikacije, šteto od takrat, ko je iztekel čas, za katerega je bila publikacija naročena;

5. terjatev za storitve zagotavljanja dostopa do medmrežja, za storitve zagotavljanja uporabe elektronske pošte in elektronskih poštnih predalov, za storitve vzdrževanja spletnih strani in za storitve, povezane z dostopom do kabelskih in satelitskih radijskih in televizijskih programov, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih;

6. terjatve upravnikov večstanovanjskih hiš za storitve upravljanja ter druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih.

(2) Zastaranje začne teči po poteku leta, v katerem je terjatev dospela v plačilo.

(3) Zastaranje teče, čeprav se dobave ali storitve nadaljujejo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 08:10 7. April 2018.

    Ha, ha, ha, sama zavajanja. Že od vsega začetka sem pri T-2 in nikoli nobenih problemov, ne z opremo, ne …

  • 10:13 6. April 2018.

    Nič novega za T2

  • 05:21 5. April 2018.

    Njihovo računovodstvo je v totalnem k...u. Z njimi sem se ubadal 2 leti, dokler nisem vse skupaj odklopil in odšel …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.