Na teh odsekih bo Dars po novem zaračunaval pribitek na cestnino

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Dars bo po novem letu na obremenjenih odsekih zaračunaval pribitek na cestnino.
Oglej si celoten članek

Avtoprevozniki bodo morali po novem letu plačevati pribitek k cestnini. Pribitek jim bo Dars zaračunal za vožnjo po najbolj obremenjenih avtocestnih odsekih, med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom.

Sklep o uvedbi pribitka k cestnini na določenih odsekih avtocestnega omrežja, ki ga bodo po novem plačevali cestninski zavezanci v okviru elektronskega cestninjenja težkih vozil DarsGo. DARS d.d. kot upravljavec cestninskih cest je dolžan začeti obračunavati pribitek 1. januarja 2019.

Zbrana sredstva za gradnjo drugega tira

Zbrana sredstva bodo namenski prihodek proračuna Republike Slovenije in se bodo lahko uporabila izključno za drugi tir železniške proge Divača–Koper.

Foto: Gregor Prebil Darsov nadzorni sistem za elektronsko cestninjenje

"Pribitek bo obračunan vsem zavezancem z vozilom, katerega največja dovoljena masa presega 3,5 tone, ki bodo prevozili cestninske odseke med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom," pojasnjujejo na spletni strani Darsa. "Enak bo za vsa vozila, ne glede na njihov emisijski razred EURO. Izračunan je namreč iz ponderirane povprečne infrastrukturne pristojbine, ki je bila leta 2017 realizirana na omrežju cestninskih cest, pri čemer bo na primorskem kraku ter ljubljanskem obroču znašal 15 odstotkov povprečne infrastrukturne pristojbine, na štajerskem odseku do Šentruperta pa pet odstotkov."

Pribitek vključen v informativni izračun

O uvedbi pribitka je Gospodarska zbornica Slovenije že obvestila svoje člane, s 1. januarjem 2019 pa bo višina pribitka vključena tudi v informativni izračun cestnine na spletni strani DarsGo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:38 30. December 2018.

    Mene pa bolj zanima ali bo DARS vračal kaj denarja od nakupa vinjet!? Po mojem ni logično,da človek kupi vinjeto …

  • 20:13 29. December 2018.

    Ne bi raje pribitek racunali tistim, ki so jih dobili na regionalnih cestah, ki jih s cestnino obnavljamo državljani? Dars …

  • 18:38 29. December 2018.

    Ker ta zaostala balkanska drzava ni bila in ni sposobna zgraditi cest prometu primernih bodo soferje kaznovali...hehe balkanexpres...namesto kaznovat bande …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.