Slovenija
10006 ogledov

Na teh odsekih bo Dars po novem zaračunaval pribitek na cestnino

protest, podizvajalci, primorska avtocesta Saša Despot
Dars bo po novem letu na obremenjenih odsekih zaračunaval pribitek na cestnino.

Avtoprevozniki bodo morali po novem letu plačevati pribitek k cestnini. Pribitek jim bo Dars zaračunal za vožnjo po najbolj obremenjenih avtocestnih odsekih, med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom.

Sklep o uvedbi pribitka k cestnini na določenih odsekih avtocestnega omrežja, ki ga bodo po novem plačevali cestninski zavezanci v okviru elektronskega cestninjenja težkih vozil DarsGo. DARS d.d. kot upravljavec cestninskih cest je dolžan začeti obračunavati pribitek 1. januarja 2019.

Zbrana sredstva za gradnjo drugega tira

Zbrana sredstva bodo namenski prihodek proračuna Republike Slovenije in se bodo lahko uporabila izključno za drugi tir železniške proge Divača–Koper.

Darsov nadzorni sistem za elektronsko cestninjenje | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

"Pribitek bo obračunan vsem zavezancem z vozilom, katerega največja dovoljena masa presega 3,5 tone, ki bodo prevozili cestninske odseke med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom," pojasnjujejo na spletni strani Darsa. "Enak bo za vsa vozila, ne glede na njihov emisijski razred EURO. Izračunan je namreč iz ponderirane povprečne infrastrukturne pristojbine, ki je bila leta 2017 realizirana na omrežju cestninskih cest, pri čemer bo na primorskem kraku ter ljubljanskem obroču znašal 15 odstotkov povprečne infrastrukturne pristojbine, na štajerskem odseku do Šentruperta pa pet odstotkov."

Pribitek vključen v informativni izračun

O uvedbi pribitka je Gospodarska zbornica Slovenije že obvestila svoje člane, s 1. januarjem 2019 pa bo višina pribitka vključena tudi v informativni izračun cestnine na spletni strani DarsGo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 09:38 30.december 2018.

  Mene pa bolj zanima ali bo DARS vračal kaj denarja od nakupa vinjet!? Po mojem ni logično,da človek kupi vinjeto nato pa obtiči v zastoju tudi po 2 uri!? Zakaj plačevati drage vinjete DARS-su,če pa ta ni sposoben urediti normalno ...prikaži več pretočnost prometa??

 • jakec1575 20:13 29.december 2018.

  Ne bi raje pribitek racunali tistim, ki so jih dobili na regionalnih cestah, ki jih s cestnino obnavljamo državljani? Dars si je lepo povecal dobicek na racun nas. Naj k..... znizajo ceno vinjete. kolikor stojimo na AC. Ne uporabljam veliko ...prikaži več in vedno je neka p........ ko se vozim.

 • Laznivi 18:38 29.december 2018.

  Ker ta zaostala balkanska drzava ni bila in ni sposobna zgraditi cest prometu primernih bodo soferje kaznovali...hehe balkanexpres...namesto kaznovat bande ki je pokradla 7 miliard in zgradila par kozjih stez 5 kvalitete po slovenistanu.