Na tnalu dva predloga opozicije

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Poslanci bodo razpravljali o krajših plačilnih rokih in sistemu vajeništva.
Oglej si celoten članek

Predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju meri na boljšo povezavo med izobraževalnim sistemom in gospodarstvom, po predlogu novele zakona o javnih financah pa bi za polovico skrajšali plačilne roke države.

15-dnevni plačilni rok

Neposredni proračunski uporabniki bi tako po predlogu, ki ga je poslanska skupina v parlamentarni postopek vložila marca, svoje obveznosti morali plačati na 15. dan, za posredne proračunske uporabnike pa bi veljal največ 15-dnevni plačilni rok.

V trenutno veljavnem zakonu o javnih financah je sicer določeno, da proračunski uporabniki plačujejo v rokih, ki se za posamezne namene določijo v zakonu o izvrševanju proračuna. V zakonu za leti 2013 in 2014 je plačilni rok za neposredne proračunske uporabnike 30. dan, za posredne uporabnike pa največ 30 dni.

Sistem vajeništva

Predlagana novela zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju pa med drugim vpeljuje sistem vajeništva v sodelovanju s šolo. Vajeništvo bi med drugim spodbujala država s financiranjem nagrad vajencem in mentorjem. Vajencu bi delodajalec in šola pripravila osebni izobraževalni načrt.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.