Slovenija
14 ogledov

Na tnalu dva predloga opozicije

električarja Shutterstock
Poslanci bodo razpravljali o krajših plačilnih rokih in sistemu vajeništva.

Predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju meri na boljšo povezavo med izobraževalnim sistemom in gospodarstvom, po predlogu novele zakona o javnih financah pa bi za polovico skrajšali plačilne roke države.

15-dnevni plačilni rok

Neposredni proračunski uporabniki bi tako po predlogu, ki ga je poslanska skupina v parlamentarni postopek vložila marca, svoje obveznosti morali plačati na 15. dan, za posredne proračunske uporabnike pa bi veljal največ 15-dnevni plačilni rok.

V trenutno veljavnem zakonu o javnih financah je sicer določeno, da proračunski uporabniki plačujejo v rokih, ki se za posamezne namene določijo v zakonu o izvrševanju proračuna. V zakonu za leti 2013 in 2014 je plačilni rok za neposredne proračunske uporabnike 30. dan, za posredne uporabnike pa največ 30 dni.

Sistem vajeništva

Predlagana novela zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju pa med drugim vpeljuje sistem vajeništva v sodelovanju s šolo. Vajeništvo bi med drugim spodbujala država s financiranjem nagrad vajencem in mentorjem. Vajencu bi delodajalec in šola pripravila osebni izobraževalni načrt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.