Na veliko se izdajajo odločbe o karanteni

Foto: Profimedia Ženska gleda skozi okno
Ministrstvo za zdravje pospešeno pripravlja odločbe o karanteni, do petka so jih izdali 180.
Oglej si celoten članek

V zadnjem tednu so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejeli še približno sto predlogov za odreditev karantene, ki še čakajo na izdajo odločb, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Karanteno z odločbo odredi minister za zdravje, in sicer zdravi osebi, ki je bila v tesnem stiku z okuženimi. To so na primer družinski člani, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, ali druge osebe po presoji epidemiologa. Obravnavajo se kot visoko rizične osebe.

Če je delavcu odrejena karantena, je upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače v breme delodajalca po predpisih s področja delovnih razmerjih, je zapisano na spletnih straneh na Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Delodajalcem pa je z nedavnim interventnim zakonom na pomoč priskočila vlada. Tako bo 80 odstotkov nadomestila plače, do katerega so upravičeni delavci, ki bodo morali biti po odločbi ministra za zdravje v karanteni, v celoti krila država.

Tistim, ki zbolijo zaradi novega koronavirusa in jim zdravnik odredi izolacijo, pa po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pripada bolniško nadomestilo v višini 90 odstotkov od osnove v breme ZZZS.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.