Slovenija
6016 ogledov

Na veliko se izdajajo odločbe o karanteni

Ženska gleda skozi okno Profimedia
Ministrstvo za zdravje pospešeno pripravlja odločbe o karanteni, do petka so jih izdali 180.

V zadnjem tednu so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejeli še približno sto predlogov za odreditev karantene, ki še čakajo na izdajo odločb, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Karanteno z odločbo odredi minister za zdravje, in sicer zdravi osebi, ki je bila v tesnem stiku z okuženimi. To so na primer družinski člani, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, ali druge osebe po presoji epidemiologa. Obravnavajo se kot visoko rizične osebe.

Če je delavcu odrejena karantena, je upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače v breme delodajalca po predpisih s področja delovnih razmerjih, je zapisano na spletnih straneh na Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Delodajalcem pa je z nedavnim interventnim zakonom na pomoč priskočila vlada. Tako bo 80 odstotkov nadomestila plače, do katerega so upravičeni delavci, ki bodo morali biti po odločbi ministra za zdravje v karanteni, v celoti krila država.

Tistim, ki zbolijo zaradi novega koronavirusa in jim zdravnik odredi izolacijo, pa po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pripada bolniško nadomestilo v višini 90 odstotkov od osnove v breme ZZZS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.