Nad blok 6 s tujo študijo

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
CE Delft. Donos daleč pod tistim, ki ga je za poroštvo zahtevala vlada.
Oglej si celoten članek

Plinovod. “Blok 6 ne bi smel dobiti državnega poroštva,” je včeraj ob predstavitvi neodvisne študije organizacije CE Delft izpostavila Lidija Živčič iz društva Focus.

Poročilo ugotavlja, da so bile cene lignita ocenjene prenizko, njegova poraba od leta 2028 in stroški ogljikovega dioksida pa podcenjeni. Predpostavka, da bo učinkovitost izkopa lignita naraščala, ni utemeljena, prav tako predpostavka, da bo za višek proizvedene elektrike (tisoč gigavatnih ur) vedno povpraševanje na mednarodnem trgu.

Ob upoštevanju teh dejstev izračun notranjo stopnjo donosa bloka 6 zniža s 7,59 na 6,91 odstotka. Če se vsa tveganja uresničijo, pa lahko stopnja donosa pade celo na 5,12 odstotka, je pojasnil Geert Warringa iz CE Delft. Vlada je sicer za pridobitev državnega poroštva aprila zahtevala devetodstotno donosnost.

V Termoelektrarni Šoštanj včeraj niso odgovorili na vprašanje, kako komentirajo ugotovitve študije, ki kritizira investicijski program bloka 6. Odgovor pričakujemo danes.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.