Slovenija
9 ogledov

Nad blok 6 s tujo študijo

Termoelektrarna Šoštanj Gregor Katič
CE Delft. Donos daleč pod tistim, ki ga je za poroštvo zahtevala vlada.

Plinovod. “Blok 6 ne bi smel dobiti državnega poroštva,” je včeraj ob predstavitvi neodvisne študije organizacije CE Delft izpostavila Lidija Živčič iz društva Focus.

Poročilo ugotavlja, da so bile cene lignita ocenjene prenizko, njegova poraba od leta 2028 in stroški ogljikovega dioksida pa podcenjeni. Predpostavka, da bo učinkovitost izkopa lignita naraščala, ni utemeljena, prav tako predpostavka, da bo za višek proizvedene elektrike (tisoč gigavatnih ur) vedno povpraševanje na mednarodnem trgu.

Ob upoštevanju teh dejstev izračun notranjo stopnjo donosa bloka 6 zniža s 7,59 na 6,91 odstotka. Če se vsa tveganja uresničijo, pa lahko stopnja donosa pade celo na 5,12 odstotka, je pojasnil Geert Warringa iz CE Delft. Vlada je sicer za pridobitev državnega poroštva aprila zahtevala devetodstotno donosnost.

V Termoelektrarni Šoštanj včeraj niso odgovorili na vprašanje, kako komentirajo ugotovitve študije, ki kritizira investicijski program bloka 6. Odgovor pričakujemo danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.