"Nadomestila ZZZS ne zamujajo"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Bolniška. Samostojni podjetniki od ZZZS dobijo denar le, če ne dolgujejo prispevkov.
Oglej si celoten članek

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zanikajo, da bi zamujali z izplačili nadomestil delavcem, ki so na bolniškem dopustu več kot 30 dni. Takšno informacijo nam je namreč v uredništvo sporočil bralec, samostojni podjetnik, ki je na bolniškem dopustu že od poletja, prvo bolniško nadomestilo pa je od ZZZS prejel šele decembra.

Na ZZZS pravijo, da zamik lahko nastane, kadar samostojni podjetniki niso redni plačniki prispevkov in imajo blokirano kartico zdravstvenega zavarovanja; zavod jim namreč denar nakaže šele takrat, ko dolg poravnajo. Sicer tem zavarovancem izplačajo denar od devet do 15 dni po prejemu bolniškega lista, ki ga mora najprej potrditi davčna uprava – to pa lahko traja tudi več kot dva tedna.

Nekoliko drugače je pri zaposlenih. Tem nadomestila izplačajo delodajalci, ki jim ZZZS nato denar povrne v 14–20 dneh (v večjih enotah, to je v Mariboru in Ljubljani, pa v 30 dneh).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.