Slovenija
35 ogledov

"Nadomestila ZZZS ne zamujajo"

Čakalnica Saša Despot
Bolniška. Samostojni podjetniki od ZZZS dobijo denar le, če ne dolgujejo prispevkov.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zanikajo, da bi zamujali z izplačili nadomestil delavcem, ki so na bolniškem dopustu več kot 30 dni. Takšno informacijo nam je namreč v uredništvo sporočil bralec, samostojni podjetnik, ki je na bolniškem dopustu že od poletja, prvo bolniško nadomestilo pa je od ZZZS prejel šele decembra.

Na ZZZS pravijo, da zamik lahko nastane, kadar samostojni podjetniki niso redni plačniki prispevkov in imajo blokirano kartico zdravstvenega zavarovanja; zavod jim namreč denar nakaže šele takrat, ko dolg poravnajo. Sicer tem zavarovancem izplačajo denar od devet do 15 dni po prejemu bolniškega lista, ki ga mora najprej potrditi davčna uprava – to pa lahko traja tudi več kot dva tedna.

Nekoliko drugače je pri zaposlenih. Tem nadomestila izplačajo delodajalci, ki jim ZZZS nato denar povrne v 14–20 dneh (v večjih enotah, to je v Mariboru in Ljubljani, pa v 30 dneh).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.