Najbolj izpostavljeni sevanju mobilnikov

Foto: Žurnal24
Po raziskavi Inštituta za neionizirano sevanje k najvišji trenutni izpostavljenosti elektromagnetnim sevanjem na vseh področjih največ prispevajo mobilni telefoni.
Oglej si celoten članek

Mobilni telefoni k celotni izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju prispevajo kar 52 odstotkov, bazne postaje mobilne telefonije prispevajo šest odstotkov, 42 odstotkov sevalnih obremenitev pa prihaja od drugih virov, ki so jih merili z osebnim dozimetrom (radio, televizija, DECT, TETRA in brezžični internet).

Manj na podeželju
Izpostavljenost Slovencev različnim elektromagnetnim sevanjem je sicer nizka. V splošnem pa je večja v mestih in manjša na podeželju, kar pa ne velja za mobilne telefone. Bazne postaje so redkeje umeščene v prostor kot v mestih, zaradi česar je za premos signala potrebna večja oddajna moč telefona. 

Kako zmanjšati izpostavljenost?
Obstaja nekaj preprostih trikov, s katerimi poskrbimo, da smo sevanju mobilnikov manj izpostavljeni. Tako npr. na Inštitutu priporočajo, naj telefon raje uporabljamo na prostem, izven stavb, še posebej se moramo izogibati klicanju v kleteh ali garažah. Najbolje je, da telefon približamo ušesu šele, ko je zveza vzpostavljena. Med uporabo pa je telefon priporočjivo držati na spodnjem delu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.