Slovenija
10 ogledov

Najbolj izpostavljeni sevanju mobilnikov

Žurnal24 main
Po raziskavi Inštituta za neionizirano sevanje k najvišji trenutni izpostavljenosti elektromagnetnim sevanjem na vseh področjih največ prispevajo mobilni telefoni.

Mobilni telefoni k celotni izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju prispevajo kar 52 odstotkov, bazne postaje mobilne telefonije prispevajo šest odstotkov, 42 odstotkov sevalnih obremenitev pa prihaja od drugih virov, ki so jih merili z osebnim dozimetrom (radio, televizija, DECT, TETRA in brezžični internet).

Manj na podeželju
Izpostavljenost Slovencev različnim elektromagnetnim sevanjem je sicer nizka. V splošnem pa je večja v mestih in manjša na podeželju, kar pa ne velja za mobilne telefone. Bazne postaje so redkeje umeščene v prostor kot v mestih, zaradi česar je za premos signala potrebna večja oddajna moč telefona. 

Kako zmanjšati izpostavljenost?
Obstaja nekaj preprostih trikov, s katerimi poskrbimo, da smo sevanju mobilnikov manj izpostavljeni. Tako npr. na Inštitutu priporočajo, naj telefon raje uporabljamo na prostem, izven stavb, še posebej se moramo izogibati klicanju v kleteh ali garažah. Najbolje je, da telefon približamo ušesu šele, ko je zveza vzpostavljena. Med uporabo pa je telefon priporočjivo držati na spodnjem delu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.