Najprej luč, nato stroški

Foto: Reuters Polomljen daljnovod
Gorivo. Elektropodjetja ga bodo plačala le za agregate na transformatorskih postajah.
Oglej si celoten članek


Vsa elektrodistribucijska podjetja bodo plačala stroške goriva za agregate, ki so bili priključeni na transformatorske postaje. Koliko bo teh stroškov, večinoma še ne vedo, le na Elektru Maribor so povedali, da so do zdaj nanesli več kot 18.000 evrov. Zaenkrat kaže, da bodo morali preostale stroške za gorivo za posamične agregate plačati prebivalci sami.

Pomagali, ko so morali

Elektrodistributerji ne bodo krili stroškov za gorivo za tiste agregate, ki so jih uporabniki priključili sami. Robert Smrdelj, župan Občine Pivka, je sicer povedal, da se z Elektrom Primorska (EP) še dogovarjajo, da bi krili tudi stroške goriva za agregate, ki so jih priključili podjetja in večji kmetje, če so bili ti postavljeni pred merilno mesto. Podobno še potekajo tudi dogovori, da bi EP kril stroške za osem agregatov, ki jih je z dizelskim gorivom – za več vasi in črpališče vode – oskrbovala občina, priključila pa vojska. "Občine so se do zdaj ukvarjale s tem, da je energija sploh bila," je povedal Smrdelj in dodal, da bo elektrogospodarstvo oproščeno trošarin na dizelsko gorivo, ki je bilo porabljeno za pridobivanje elektrike. Pri EP so včeraj sicer opozorili še, naj bodo odjemalci na Postojnskem varčni, saj bodo sicer prisiljeni v redukcijo.

"Nismo razmišljali o stroških," je ob tem, ko so šele dobro dobili elektriko, priznal tudi župan Solčave Alojz Lipnik. Iz avstrijske občine Železna Kapla so dobili 11 agregatov, prebivalci pa so zanje sami kupovali gorivo in krili stroške. Ko je bilo treba, so na pomoč priskočili tudi elektrodistributerju pri sanaciji omrežja, je dodal. Od 550 prebivalcev občine se jih je tako na poziv, da je treba ročno napeljati kilometer dve in pol tone težkega daljnovodnega kabla, odzvalo kar 70.

Stroške sanacije omrežja bodo elektrodistributerji plačali sami in s pomočjo zavarovalnin, računajo pa tudi na pomoč države. Zagotavljajo, da se zaradi sanacije omrežnina ne bo podražila. Večinoma jo bodo opravili s kooperanti, na Elektru Maribor pa ob 92 že načrtovanih napovedujejo "zelo verjetno" nove zaposlitve. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.