Slovenija
9 ogledov

Najprej luč, nato stroški

Polomljen daljnovod Reuters
Gorivo. Elektropodjetja ga bodo plačala le za agregate na transformatorskih postajah.


Vsa elektrodistribucijska podjetja bodo plačala stroške goriva za agregate, ki so bili priključeni na transformatorske postaje. Koliko bo teh stroškov, večinoma še ne vedo, le na Elektru Maribor so povedali, da so do zdaj nanesli več kot 18.000 evrov. Zaenkrat kaže, da bodo morali preostale stroške za gorivo za posamične agregate plačati prebivalci sami.

Pomagali, ko so morali

Elektrodistributerji ne bodo krili stroškov za gorivo za tiste agregate, ki so jih uporabniki priključili sami. Robert Smrdelj, župan Občine Pivka, je sicer povedal, da se z Elektrom Primorska (EP) še dogovarjajo, da bi krili tudi stroške goriva za agregate, ki so jih priključili podjetja in večji kmetje, če so bili ti postavljeni pred merilno mesto. Podobno še potekajo tudi dogovori, da bi EP kril stroške za osem agregatov, ki jih je z dizelskim gorivom – za več vasi in črpališče vode – oskrbovala občina, priključila pa vojska. "Občine so se do zdaj ukvarjale s tem, da je energija sploh bila," je povedal Smrdelj in dodal, da bo elektrogospodarstvo oproščeno trošarin na dizelsko gorivo, ki je bilo porabljeno za pridobivanje elektrike. Pri EP so včeraj sicer opozorili še, naj bodo odjemalci na Postojnskem varčni, saj bodo sicer prisiljeni v redukcijo.

"Nismo razmišljali o stroških," je ob tem, ko so šele dobro dobili elektriko, priznal tudi župan Solčave Alojz Lipnik. Iz avstrijske občine Železna Kapla so dobili 11 agregatov, prebivalci pa so zanje sami kupovali gorivo in krili stroške. Ko je bilo treba, so na pomoč priskočili tudi elektrodistributerju pri sanaciji omrežja, je dodal. Od 550 prebivalcev občine se jih je tako na poziv, da je treba ročno napeljati kilometer dve in pol tone težkega daljnovodnega kabla, odzvalo kar 70.

Stroške sanacije omrežja bodo elektrodistributerji plačali sami in s pomočjo zavarovalnin, računajo pa tudi na pomoč države. Zagotavljajo, da se zaradi sanacije omrežnina ne bo podražila. Večinoma jo bodo opravili s kooperanti, na Elektru Maribor pa ob 92 že načrtovanih napovedujejo "zelo verjetno" nove zaposlitve. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.