Najprej se na vašem računu znajde nekaj tisočakov, nato pa nenadoma izginejo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Sredstva z bančnih računov nakažejo v kriptodenarnice, s katerimi upravljajo le oni.
Oglej si celoten članek

Mariborski policisti opozarjajo pred goljufijami z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kriptovalute, ki so v zadnjem času v strmem porastu. Kot so pojasnili, je bilo v letu 2023 do zdaj obravnavanih že več okrog 190 primerov s skupno škodo okoli 5,1 milijona evrov.

Kako poteka goljufija? "Goljufi kličejo na naključne telefonske številke in se lažno predstavljajo kot uslužbenci znanih menjalnic kriptovalut. Oškodovancem običajno v polomljeni slovenščini z vzhodnjaškim naglasom zagotavljajo, da jih v virtualni denarnici čakajo sredstva v višini nekaj tisoč evrov. Pogoj za izplačilo teh sredstev je namestitev programa za oddaljeni dostop (Anydesk) na računalnik in/ali mobilni aparat. V nadaljevanju storilci upravljajo računalnik, vstopijo v spletno banko in odtujijo vsa sredstva, ki so na voljo na računu," pojasnjujejo policisti.

Goljufi sredstva v večini primerov prenakažejo na drug slovenski račun prejemnika, ki je običajno prav tako zaveden in prepričan o zaslužku s kriptovalutami, zato obstaja možnost, da bo na vašem računu dejansko priliv sredstev in s tem navidezen dobiček. "Toda na koncu vsi v shemi ostanejo brez denarja, saj goljufi sredstva z bančnih računov nakažejo v kriptodenarnice, ki jih imajo pod nadzorom, zato do njih ni več mogoče dostopati," še opozarjajo policisti.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 16:07 31. Avgust 2023.

    Nekaj cajta jih vlečeš za jajca, na koncu ga pa steraš v kurac.

  • 15:24 31. Avgust 2023.

    Očitno banke moti preliv finančnih sredstev na kriptoborze, pa potem prebiramo take stvari. Seveda so pa goljufije možne, bolj je …

  • 14:14 31. Avgust 2023.

    Tudi, če pridejo v moj računalnik/telefon...nemorejo na banko brez gesel, ki jih sproti generira naprava, ki ni povezana z ničemer...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.