Slovenija > Črna kronika
7961 ogledov

Najprej se na vašem računu znajde nekaj tisočakov, nato pa nenadoma izginejo

Denar (evri) Profimedia
Sredstva z bančnih računov nakažejo v kriptodenarnice, s katerimi upravljajo le oni.

Mariborski policisti opozarjajo pred goljufijami z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kriptovalute, ki so v zadnjem času v strmem porastu. Kot so pojasnili, je bilo v letu 2023 do zdaj obravnavanih že več okrog 190 primerov s skupno škodo okoli 5,1 milijona evrov.

Kako poteka goljufija? "Goljufi kličejo na naključne telefonske številke in se lažno predstavljajo kot uslužbenci znanih menjalnic kriptovalut. Oškodovancem običajno v polomljeni slovenščini z vzhodnjaškim naglasom zagotavljajo, da jih v virtualni denarnici čakajo sredstva v višini nekaj tisoč evrov. Pogoj za izplačilo teh sredstev je namestitev programa za oddaljeni dostop (Anydesk) na računalnik in/ali mobilni aparat. V nadaljevanju storilci upravljajo računalnik, vstopijo v spletno banko in odtujijo vsa sredstva, ki so na voljo na računu," pojasnjujejo policisti.

Goljufi sredstva v večini primerov prenakažejo na drug slovenski račun prejemnika, ki je običajno prav tako zaveden in prepričan o zaslužku s kriptovalutami, zato obstaja možnost, da bo na vašem računu dejansko priliv sredstev in s tem navidezen dobiček. "Toda na koncu vsi v shemi ostanejo brez denarja, saj goljufi sredstva z bančnih računov nakažejo v kriptodenarnice, ki jih imajo pod nadzorom, zato do njih ni več mogoče dostopati," še opozarjajo policisti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 16:07 31.avgust 2023.

    Nekaj cajta jih vlečeš za jajca, na koncu ga pa steraš v kurac.

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 15:24 31.avgust 2023.

    Očitno banke moti preliv finančnih sredstev na kriptoborze, pa potem prebiramo take stvari. Seveda so pa goljufije možne, bolj je človek pohlepen, prej je žrtev prevarantov.

  • SlavkoKrizman 14:14 31.avgust 2023.

    Tudi, če pridejo v moj računalnik/telefon...nemorejo na banko brez gesel, ki jih sproti generira naprava, ki ni povezana z ničemer...