Največ ga je bilo v soboto

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Vulkanskega prahu smo v Sloveniji imeli največ v soboto, v nedeljo pa je izginil. Pomagal je dež.
Oglej si celoten članek

S ponedeljka na torek pa so se zaradi severnih in severovzhodnih vetrov, ki so ponovno prinesli s seboj vulkanski prah, razmere spet poslabšale. Meritve je opravila Agencija za okolje (Arso) in še nekateri drugi inštituti.

Do zdaj je bilo 83 letalskih incidentov, ki so se zgodili zaradi večje koncentracije vulkanskega prahu. Doslej ne beležijo primera strmoglavljenja, so pa v osmih primerih letala zaradi prahu izgubljala na višini in na moči.

Meritev koncentracije prahu z islandskega vulkana je pokazala,da je bila v soboto približno tretjina prahu vulkanskega izvora, v nedeljo pa je bilo teh delcev okoli 15 odstotkov.

V torek, ko je bil ponovno odprt zračni prostor nad Slovenijo, so meritve pokazale, da je bila na višini približno 2100 metrov plast vulkanskega prahu, ki ga s prostim očesom ni mogoče videti. Šlo pa je za delce vulkanskega izvora, v velikosti tudi do 70 mikronov.

Letno kar 10 vulkanov ogroža letala
Andrej Hrabar z Arsa je pojasnil, da se na leto zgodi več kot 10 vulkanskih izbruhov, ki predstavljajo oviro za letalski promet. Redko pa se to zgodi nad Evropo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.