Slovenija
1 ogledov

Največ ga je bilo v soboto

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vulkanskega prahu smo v Sloveniji imeli največ v soboto, v nedeljo pa je izginil. Pomagal je dež.

S ponedeljka na torek pa so se zaradi severnih in severovzhodnih vetrov, ki so ponovno prinesli s seboj vulkanski prah, razmere spet poslabšale. Meritve je opravila Agencija za okolje (Arso) in še nekateri drugi inštituti.

Do zdaj je bilo 83 letalskih incidentov, ki so se zgodili zaradi večje koncentracije vulkanskega prahu. Doslej ne beležijo primera strmoglavljenja, so pa v osmih primerih letala zaradi prahu izgubljala na višini in na moči.

Meritev koncentracije prahu z islandskega vulkana je pokazala,da je bila v soboto približno tretjina prahu vulkanskega izvora, v nedeljo pa je bilo teh delcev okoli 15 odstotkov.

V torek, ko je bil ponovno odprt zračni prostor nad Slovenijo, so meritve pokazale, da je bila na višini približno 2100 metrov plast vulkanskega prahu, ki ga s prostim očesom ni mogoče videti. Šlo pa je za delce vulkanskega izvora, v velikosti tudi do 70 mikronov.

Letno kar 10 vulkanov ogroža letala
Andrej Hrabar z Arsa je pojasnil, da se na leto zgodi več kot 10 vulkanskih izbruhov, ki predstavljajo oviro za letalski promet. Redko pa se to zgodi nad Evropo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.