Največ glasov Pahorju

Foto: Žurnal24 Pisatelj Boris Pahor (Foto: IFP)
Bralci Dela so letos že dvanajstič izbirali osebnost leta. Največ glasov je prejel pisatelj Boris Pahor.
Oglej si celoten članek

Točno ob 12. uri so v Mestnem muzeju v Ljubljani naziv Delove osebnosti 2010 podelili tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju. Pahor je letos prejel dve najvišji tuji državni odlikovanji: avstrijsko in francosko. Ljubljano je obiskal kot posebni gost v času, ko je bila Ljubljana svetovna prestolnica knjige. V svojih javnih nastopih je izrazil nasprotovanje arbitražnemu sporazumu glede meje v Piranskem zalivu s Hrvaško, opozarjal na slab položaj slovenske skupnosti v Italiji in odnos Slovenije do zamejcev.

 

Pahor je prejel 23,3 odstotka glasov, skoraj sedem odstotkov več kot drugouvrščeni podjetnik Ivo Boscarol. Na tretje mesto sta se uvrstila Petra Matos in Aleš Pevc iz društva ekologi brez meja. Anketiranje je potekalo na reprezentativnem vzorcu 706 naročnikov Dela, in sicer 16., 17. in 20. decembra 2010, so sporočili.

Nazadnje je najbolj odmeval njegov intervju za za Primorske novice, v katerem je izjavil, da imajo Slovenci premalo narodne zavesti. To naj bi bilo vidno v Piranu, kjer so za župana izvolili Petra Bossmana. Udeležil se je tudi slavnostne akademije ob 20-letnici samostojne Slovenije, ki jo je pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. V svojem govoru je opozoril na amorfnost slovenske mladine in izrazil mnenje, da predsednik vlade v Italijo preveč hodi prosjačit za denar za zamejce. 

 

Potegovali so se še
Za omenjeni naslov so se letos potegovali še Ivo Boscarol, brata Japec in Jernej Jakopin, Roman Jerala, Matjaž Kek, Uroš Macerl, Petra Matos in Aleš Pevc, Neira Mikič, Renata Salecl in Dejan Zavec.

Lani je omenjeni naslov prejel zdravnik na onkološkem inštitutu Erik Brecelj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.