Slovenija
8 ogledov

Največ glasov Pahorju

Pisatelj Boris Pahor (Foto: IFP) Žurnal24 main
Bralci Dela so letos že dvanajstič izbirali osebnost leta. Največ glasov je prejel pisatelj Boris Pahor.

Točno ob 12. uri so v Mestnem muzeju v Ljubljani naziv Delove osebnosti 2010 podelili tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju. Pahor je letos prejel dve najvišji tuji državni odlikovanji: avstrijsko in francosko. Ljubljano je obiskal kot posebni gost v času, ko je bila Ljubljana svetovna prestolnica knjige. V svojih javnih nastopih je izrazil nasprotovanje arbitražnemu sporazumu glede meje v Piranskem zalivu s Hrvaško, opozarjal na slab položaj slovenske skupnosti v Italiji in odnos Slovenije do zamejcev.

 

Pahor je prejel 23,3 odstotka glasov, skoraj sedem odstotkov več kot drugouvrščeni podjetnik Ivo Boscarol. Na tretje mesto sta se uvrstila Petra Matos in Aleš Pevc iz društva ekologi brez meja. Anketiranje je potekalo na reprezentativnem vzorcu 706 naročnikov Dela, in sicer 16., 17. in 20. decembra 2010, so sporočili.

Nazadnje je najbolj odmeval njegov intervju za za Primorske novice, v katerem je izjavil, da imajo Slovenci premalo narodne zavesti. To naj bi bilo vidno v Piranu, kjer so za župana izvolili Petra Bossmana. Udeležil se je tudi slavnostne akademije ob 20-letnici samostojne Slovenije, ki jo je pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. V svojem govoru je opozoril na amorfnost slovenske mladine in izrazil mnenje, da predsednik vlade v Italijo preveč hodi prosjačit za denar za zamejce. 

 

Potegovali so se še
Za omenjeni naslov so se letos potegovali še Ivo Boscarol, brata Japec in Jernej Jakopin, Roman Jerala, Matjaž Kek, Uroš Macerl, Petra Matos in Aleš Pevc, Neira Mikič, Renata Salecl in Dejan Zavec.

Lani je omenjeni naslov prejel zdravnik na onkološkem inštitutu Erik Brecelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.