Namesto mirnih počitnic jeza, obup, nemoč ...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
"Slovenci v Turčiji smo čez noč pristali v zelo neenakopravnem položaju, počitnice pa vse tisto, kar ne bi smele biti … jeza, obup, nemoč …" nam je sporočila bralka, ki je z družino na dopustu v Turčiji.
Oglej si celoten članek

17. junija so odpotovali na dopust. Takrat je veljalo, da je za vstop v Turčijo dovolj hitri test, prav tako je bil hitri test v Turčiji ali na Brniku dovolj za vrnitev v Slovenijo.

Predvčerajšnjim zvečer jih je agencija, s katero so potovali, obvestila, da je zdaj potreben PCR test, zato so že naročili mobilno enoto, ki bi jih testirala v hotelu. "Vendar nas je malo kasneje doletel šok, saj smo izvedeli, da bomo ob povratku v Slovenijo ne glede na opravljen PCR test napoteni v 10-dnevno karanteno, ki je lahko prekinjena s PCR testom peti dan po povratku," nam je razložila bralka.

Vlada je v petek zvečer sprejela odločitev, da se bistveno oteži vstop iz rdečih držav, odločitev pa je začela veljati že nekaj ur kasneje, v soboto opolnoči. Tako morajo zdaj vsi, ki prihajajo v Slovenijo iz rdeče države, imeti PCR test, potem pa morajo še v desetdnevno karanteno, ki jo lahko peti dan prekinejo z negativnim PCR testom. Če slovenski državljan pride domov iz rdeče države brez PCR testa, se mu ne zavrne vstopa v državo, se ga pa napoti v karanteno, kar je enako, kot če bi prišel brez testa. 

"Odločevalci bi morali spremenjene pogoje uveljaviti v določenem časovnem roku, ne pa da se dopustniki čez noč znajdemo v brezizhodnem položaju. Verjemite, da se naša družina vsekakor ne bi odločila za počitnice v Turčiji, če bi vedeli, da bomo morali ob povratku v karanteno samo zato, ker nismo cepljeni ali prebolevniki," še pravi besna bralka.

Zakaj se je tako zelo mudilo, iz odgovorov ministrstva za zdravje ni prav jasno.

Zakaj je bilo tako pomembno, da so se v petek in soboto z danes na jutri spremenili pogoji za vrnitev iz rdečih držav. Kakšna nova nenadna grožnja se je pojavila?

Če je država na rdečem seznamu pomeni, da tem epidemiološka situacija ni ugodna, če je na temno rdečem pa to pomeni, da se v državi širi ena izmed različic virusa, ki so bolj prenosljive. PCR test ob vstopu v državo nam samo pove, da oseba v tistem trenutku ni kužna, lahko pa je v obdobju inkubacije in se bodo pri njej bolezenski znaki šele razvili, zato mora biti v obdobju inkubacije oziroma v času, ko vemo, da se pri večini pojavijo bolezenski znaki, v karanteni, saj na ta način omejujemo širjenje bolezni v državi.

Kako komentirate dejstvo, da bodo morali zdaj ljudje, ki so šli za en teden na dopust pod pogojem, da imajo ob vrnitvi negativen test, zdaj v petdnevno karanteno?

Sprememba Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 ne določa posebne izjeme za osebe, ki se vračajo v Slovenijo z rdečih ali temnordečih območij, kamor so vstopili pred uveljavitvijo spremembe.

Kdaj se bodo poleti sprejemale odločitve glede uvrstitve držav na zeleni, oranžni, rdeči ali temno rdeči seznam in kdaj bodo stopile v veljavo?

Na podlagi epidemiološkega stanja v državi Vlada RS po oceni svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje redno odloča o vrsti začasnih ukrepov za zajezitev širjenja nalezljive bolezni covid-19, sproščanju ukrepov in določitvi izjem. Glavni namen in cilj vseh ukrepov, ki jih sprejema vlada, je preprečiti nenadzorovano širjenje covid-19 in izboljšati epidemiološko stanje v državi ter zagotoviti varnost našim prebivalkam in prebivalcem.

Ministrstvo za zunanje zadeve ne vodi seznama, koliko slovenskih državljanov je v Turčiji, so pa v zadnjih dneh prejeli večje število klicev, so nam povedali.

"Večina potnikov, ki potuje v Turčijo ali Egipt na počitnice je na srečo že cepljenih ali prebolelih, je pa tukaj največji problem segment poslovnih potnikov in turistov, ki bi želeli v Slovenijo, pa zaradi ukrepa karantene žal ne bodo prišli. Vsekakor se strinjamo in potrjujemo, da je potrebno slediti določenim smernicam. Vendar je tukaj nešteto obvodov, bodo pač gostje odhajali na pot iz sosednjih držav, pri čemer je bistveno težja sledljivost, kot v primeru, da organizirano odidejo in se vrnejo v Slovenijo, z ustrezno opravljenimi testi. Računamo na ponovno presojo ukrepov," so nam povedali v agenciji Palma.

"Sprašujemo se, zakaj se ne upošteva našega povratka z agencijo (skupino) pod enakimi pogoji kot ob odhodu na počitnice. Na vladi bi morali na novo določene pogoje upoštevati tudi za turistična potovanja z agencijami, saj je le-te pred nedavnim kot varna omenjal gospod Šter z MZZ, in sicer kot potovanja organizirane skupine v mehurčku. Naj omenim, da se v našem hotelu zelo trudijo za upoštevanje vseh zapovedanih ukrepov za preprečevanje in širjenje okužbe; to pomeni nošenje mask vseh zaposlenih, razkuževanje rok in dezinfekcijska sredstva na vsakem koraku, socialna distanca, prav tako pa si hrane gostje ne morejo jemati sami, ampak za to skrbi osebje. Vse dodatne izlete in potepanje po okoliških bazarjih smo v naši družini iz preventivnih razlogov odpovedali, v zaprtih prostorih pa nosimo maske, tako da se obnašamo odgovorno in ne tvegamo možnosti okužbe tam, kjer to ni potrebno," pa se sprašuje bralka, ki se je obrnila na nas. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 115

  • 16:20 21. Julij 2021.

    Ce morajo drugi skrbeti zato da ne okuzis drugih si itak debil potem se pa še preseravajo prisli bi iz …

  • 22:44 24. Junij 2021.

    Za svoj denar grem lahko kamor hocem! Tipicna slovenska fovsija. Celo leto sem bila zaklenjena, cepit se ne smem, a …

  • 22:42 24. Junij 2021.

    Tipicna slovenska fovsija. Celo leto sem bila zaklenjena, a zdej pa se na en dopust ne morem iz svojega denarja? …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.