Napaka pri glavarju

Foto: Žurnal24 Učenci OŠ Antona Globočnika ob dnevu spomina na mrtve obiščejo grob, Globočniku
Globočnikov grob. Po protestu šole v upravljanje občine in ne najem.
Oglej si celoten članek

V Osnovni šoli (OŠ) Antona Globočnika Postojna so pred dnevi opazili, da na mestnem pokopališču na grobnici postojnskega okrajnega glavarja in zavednega Slovenca, po katerem šola nosi ime, visi poziv občinskega režijskega obrata lastnikom grobnice, naj podpišejo najemno pogodbo ali pa bo občina grobnico oddala.

Zavedni Slovenec
Anton Globočnik (1825–1912). Pravnik in narodni delavec, eden izmed avtorjev programa Zedinjene Slovenije. Kot postojnski glavar je skrbel za razvoj cestnega omrežja, pogozdovanje Krasa, izboljšanje razmer v šolstvu in uveljavitev Postojnske jame v svetu.

Nedopusten poseg
“Anton Globočnik ima kot postojnski okrajni glavar iz sredine 19. stoletja velike zasluge za turistični razvoj Postojne in Postojnske jame, zato bi bil takšen poseg v njegovo grobnico skrajno nedopusten,” je v protestnem pismu občini zapisala Sabina Ileršič Kovšca, ravnateljica šole.

Po njenem mnenju bi bilo nedopustno, da se grobnica, ki iz različnih razlogov nima najemne pogodbe, odda tretji osebi, s tem pa se izniči pomen Globočnika in njegovega dela za Postojno ter zmoti njegov poslednji dom. Ileršič Kovščeva je predlagala, naj upraviteljstvo nad grobnico prevzame občina oziroma njen režijski obrat, saj so Globočnikovi sorodniki pokojni.

“Nenamerna napaka”
Župan Jernej Verbič, ki so ga na birokratsko potezo njegovih, zgodovine očitno slabo veščih, mladih sodelavcev opozorili tudi na zadnji seji občinskega sveta, je zagotovil ukrepanje.

OŠ Antona Globočnika je prejšnji teden tako prejela odgovor občine, da se je zgodila nenamerna napaka in da bo upravljanje grobnice uradno prevzela občina.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.