Slovenija
33 ogledov

Napaka pri glavarju

Učenci OŠ Antona Globočnika ob dnevu spomina na mrtve obiščejo grob, Globočniku Žurnal24 main
Globočnikov grob. Po protestu šole v upravljanje občine in ne najem.

V Osnovni šoli (OŠ) Antona Globočnika Postojna so pred dnevi opazili, da na mestnem pokopališču na grobnici postojnskega okrajnega glavarja in zavednega Slovenca, po katerem šola nosi ime, visi poziv občinskega režijskega obrata lastnikom grobnice, naj podpišejo najemno pogodbo ali pa bo občina grobnico oddala.

Zavedni Slovenec
Anton Globočnik (1825–1912). Pravnik in narodni delavec, eden izmed avtorjev programa Zedinjene Slovenije. Kot postojnski glavar je skrbel za razvoj cestnega omrežja, pogozdovanje Krasa, izboljšanje razmer v šolstvu in uveljavitev Postojnske jame v svetu.

Nedopusten poseg
“Anton Globočnik ima kot postojnski okrajni glavar iz sredine 19. stoletja velike zasluge za turistični razvoj Postojne in Postojnske jame, zato bi bil takšen poseg v njegovo grobnico skrajno nedopusten,” je v protestnem pismu občini zapisala Sabina Ileršič Kovšca, ravnateljica šole.

Po njenem mnenju bi bilo nedopustno, da se grobnica, ki iz različnih razlogov nima najemne pogodbe, odda tretji osebi, s tem pa se izniči pomen Globočnika in njegovega dela za Postojno ter zmoti njegov poslednji dom. Ileršič Kovščeva je predlagala, naj upraviteljstvo nad grobnico prevzame občina oziroma njen režijski obrat, saj so Globočnikovi sorodniki pokojni.

“Nenamerna napaka”
Župan Jernej Verbič, ki so ga na birokratsko potezo njegovih, zgodovine očitno slabo veščih, mladih sodelavcev opozorili tudi na zadnji seji občinskega sveta, je zagotovil ukrepanje.

OŠ Antona Globočnika je prejšnji teden tako prejela odgovor občine, da se je zgodila nenamerna napaka in da bo upravljanje grobnice uradno prevzela občina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.