"Napovedujejo se nova odpuščanja"

Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
PKP 6 trgovcem ne bo dovolj pomagal, opozarjajo v zbornici.
Oglej si celoten članek

"Razlogov za podaljšanje zaprtja prodajaln ni, nastaja ogromna gospodarska škoda"

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je danes pozvala vlado k odprtju prodajaln, ki so še vedno zaprte. "Na TZS smo prepričani, da razlogov za podaljšanje zaprtja prodajaln ni, obenem pa nastaja ogromna gospodarska škoda, ki je tudi ukrepi, zajeti v predlaganem zakonu o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP6), ne bodo mogli nadomestiti," so zapisali.

Ocenjujejo, da prodajalne, ki so sicer zdaj zaprte, predstavljajo 30 % prihodkov v trgovini. "Trgovinska dejavnost je, tako kot celotno gospodarstvo, pred izjemno težko preizkušnjo, zato vlado ponovno pozivamo, naj skrbno pretehta realno tveganje za prenos okužbe pri opravljanju te dejavnosti, ter ob ugotovitvi, da je ta majhna, sprejme odločitev o nadaljevanju sproščanja opravljanja trgovinske dejavnosti in odprtju prodajaln," so poudarili.

odpiranje Vlada od danes dalje vsem tem podjetnikom spet dovoli delati

Verjetnost okužbe v prodajalnah po njihovem majhna

Razlog za majhno verjetnost okužbe vidijo v tem, da trgovci dosledno upoštevajo vsa navodila in priporočila NIJZ. "Tisti zaposleni v trgovini, ki so zboleli za COVID-19, so se okužili izven službe - izvor okužb je torej zunaj podjetja. Stik zaposlenih s potrošniki je omejen na minimum, zato je možnost prenosa okužb med nakupovanjem majhna, kar vlada tudi jasno komunicira v svojih gradivih. Kljub nizki verjetnosti prenosa okužbe, pa so še vedno zaprte mnoge prodajalne, ki ponujajo različne blagovne skupine, med drugim: tekstil, obutev, športna oprema, usnjena galanterija, darila, parfumerija in kozmetika, preproge, pozamenterija, metražno blago, papirnice, knjigarne itd.," so dodali.

"Ne razumem razmišljanja Vlade RS, ki želi ponovno zapreti prodajalne in to kljub podatkom, da zaposleni in potrošniki v trgovini niso vir širjenja okužb. Pogoji odprtja prodajaln v smislu zajezitve COVID-19 so se bistveno zaostrili in trgovci striktno izvajamo vse predpisane ukrepe za zajezitev širjenja okužb. V primerjavi z drugimi državami EU je Slovenija praktično edina članica s tako strogimi omejitvenimi ukrepi na področju trgovine na celotnem območju države."

Mariča Lah, predsednica TZS

"Napovedujejo se nova odpuščanja"

Na TZS so poudarili, da je gospodarska situacija v trgovinski dejavnosti izjemno zaostrena, od januarja do oktobra 2020 je bilo v evidenco registriranih brezposelnih prijavljenih 9.101 oseb iz trgovinske dejavnosti, med temi osebami pa naj bi bilo tudi več kot 4.000 prodajalcev.

"Napovedujejo se nova odpuščanja pri tistih trgovcih, ki so po vladnem odloku zaprti ali deloma zaprti, saj bistvene pomoči države, tudi v zadnjem primeru PKP6 in fiksnih stroškov, ta podjetja še vedno niso in ne bodo deležna. Ukrep nadaljnjega odpiranja prodajaln ob upoštevanju vseh ustreznih priporočil in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje je zato nujen, nikakor pa ni sprejemljivo kakršnokoli dodatno zaostrovanje pogojev, v katerih deluje ta panoga," so še dodali v TZS. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:53 12. November 2020.

    zanimivo vse skupaj ... tale portal je kot en mozaik vseh bedarij, ki se dnevno dogajajo ... bom naredu mozaik …

  • 12:45 12. November 2020.

    Kaprica naše butalske vlade pač. Všeč jim je, kako pokorni so državljani, bolj kot dobro izšolani psi...

  • 12:34 12. November 2020.

    Trgovine z zimsko obutvijo in oblačili bi se nujno morale odpreti, ker gre za osnovno življenjsko potrebščino. Gantarjeva volilna baza …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.