Nas čaka kolaps države? S stavko grozijo tudi v državni upravi in na občinah

Foto: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Foto: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Jezni tudi, ker po zakonu ne smejo stavkati s prekinitvijo dela.
Oglej si celoten članek

Sindikat državnih organov Slovenije (SDOS) je na vlado naslovil protestno pismo zaradi zvišanja plač "najmočnejšim in najbolj vplivnim poklicnim skupinam". 

"Za razliko od najmočnejših poklicnih skupin javnega sektorja (učiteljev, zdravnikov, zdravstvenega osebja in policistov), ki praviloma vedno dosežejo veliko več kot zaposleni v klasični državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti, javni uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (FURS), Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), Geodetske uprave RS, upravnih enot, državnih in občinskih inšpektoratov, državnih agencij, direkcij in zavodov ter preostalega upravnega aparata države in uprav lokalnih skupnosti, praviloma ne dosežejo želenih ciljev oziroma delu primernih plač, kajti večina ima v svojih področnih zakonih omejitve stavke, ki je v pravem pomenu te besede enostavno ne smejo izvesti, saj bi tako ne storili vsega potrebnega za nemoteno delo organa, kjer so zaposleni, kar pomeni, da ne izpolnjujejo svojih obveznosti do delodajalca," so pojasnili.

Slovenija Dacarji napovedali stavko, toliko višje plače zahtevajo

Menijo, da so v podrejenem položaju, ker ne smejo prekiniti dela

Dela namreč ne smejo prekiniti, čeprav ocenjujejo, da je to "še edini uspešen način, da se kaj doseže, česar se skupine javnih uslužbencev, kjer omembe vrednih omejitev stavke nimajo, še kako zavedajo in seveda uspešno stavkajo".

Zato pričakujejo hitro ukrepanje vlade, sicer bodo zaostrovanja nujna, so zapisali. Opozorili so, da lahko stanje apatije in neučinkovitosti "kritično oslabi učinkovitost državnih in lokalnih oblasti ter ovira upravni servis države v razmerju do posameznikov in pravnih oseb".

Slovenija Gasilci in policisti imajo dovolj, nove težave za vlado Roberta Goloba

Kadrovska podhranjenost in slabe plače

"Že več let smo priča deset tisočim tujcev, ki besedno oblegajo oddelke za tujce upravnih enot, ki takšnega enormnega pripada upravnih zadev enostavno ne zmorejo obdelati. Več kot pomenljiva je desetletna ignoranca slabega ekonomskega položaja strokovno tehničnih delavcev oziroma javnih uslužbencev iz plačne skupine »J«, ki so že predolgo pod minimalno plačo oziroma na minimalni plači, kamor pa je po dvigu minimalne plače padel tudi velik del administrativnega osebja ter operativnega uradništva državne uprave in uprav lokalnih skupnosti, ki je zaposleno na delovnih mestih pete (V/I) stopnje strokovne zahtevnosti oziroma ima dokončano štiriletno srednjo šolo," so poudarili.

Kakšne so njihove zahteve? "Delu primerne plače in primernejši odnos do uslužbencev države in uprav lokalnih skupnosti, odpravo in sankcioniranje zlorab sistema plač v javnem sektorju in temu primernejše ter zelo jasne usmeritve predstojnikom državnih organov." Slednji so namreč po njihovih besedah že pred velikim izzivom, "ko se bodo morali soočiti z velikim nezadovoljstvom uslužbencev in morda tudi s slabšimi rezultati dela, kajti vlada je dvignila plače le stavkovno najmočnejšim poklicnim skupinam, od katerih pa žal niso prav vse v ponos državi in še manj davkoplačevalcem, kajti vsi še vedno nismo deležni njihovih strokovnih, humanih, pravočasnih in poštenih uslug".

Kje so tisti, ki jih je zaposlila prejšnja vlada?

Zapisali so tudi, da je prejšnja vlada v državnem sektorju zaposlila več kot 5.700 javnih uslužbencev, ki so bili umeščeni na višja uradniška delovna mesta, "a vendar teh srečnežev ne najdemo na FURS, na upravnih enotah, v slovenskih zaporih (URSIKS), državnih inšpektoratih, Zavodu za gozdove Slovenije in tudi ne v upravah organov pravosodja, kar pomeni, da so najverjetneje razporejeni po ministrstvih, ali pa so morda kar na delu doma, skratka ni jih tam, kjer so najbolj potrebni".

dezurni@styria-media.si

Slovenija Lahovnik: Vlada bo imela ob takšnem tempu kmalu velike težave

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 09:46 17. Januar 2023.

    Domino efekt,kdaj bo pa gospodarstvo, ki hrani ves ta cirkus na vrsti?!!! Osebno mislim, da bo v roku 2/3. mesecev …

  • 09:42 17. Januar 2023.

    Kakšna država neki. To je cirkus na gostovanju v Butalah. Z zelo slabim obiskom.

  • 07:38 17. Januar 2023.

    Definitivno treba plače vseh uskladit povečat ,potem pa količino denarja primerjat z številom zaposlenih in sledi odpuščanje ,kar je edino …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.