Naši možgani se sami zakajajo

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Ameriško-brazilska ekipa znanstvenikov je dokazala, da možgani sami proizvajajo snov, ki deluje kot marihuana.
Oglej si celoten članek

S poskusi na miših so odkrili, da možgani sami proizvajajo proteine, ki imajo na določene sprejemnike znotraj možganov enak učinek kot marihuana.

Zadevanje brez stranskih učinkov
Na osnovi tega odkritja bi lahko razvili nova zdravila proti bolečinam, zdravila za spodbujanje apetita, hkrati pa bi preprečili zlorabo marihuane. "V idealnih pogojih bi moralo to raziskovanje pripeljati do razvoja novih zdravil, ki bi aktivirala THC-receptorje, vendar brez škodljivih stranskih učinkov, ki omejujejo uporabo marihuane,'' je dejala Lakshmi A. Devi iz medicinske fakultete Mount Sinai v New Yorku.

Pomoč pri boju proti drogam

"Lani so znanstveniki uspeli dokazati, da celo naša koža proizvaja snovi, podobne marihuani. Zdaj so odkrili, da tudi možgani proizvajajo poteine, ki delujejo na sprejemnike za marihuano v možganih. Edina naloga znanstvenikov zdaj je, da si izmislijo kakšen boljši džojnt,'' je prepričan Gerald Weissmann, glavni urednik The FASEB Journal, kjer je bila študija objavljena.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.