Slovenija
14 ogledov

Naši možgani se sami zakajajo

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ameriško-brazilska ekipa znanstvenikov je dokazala, da možgani sami proizvajajo snov, ki deluje kot marihuana.

S poskusi na miših so odkrili, da možgani sami proizvajajo proteine, ki imajo na določene sprejemnike znotraj možganov enak učinek kot marihuana.

Zadevanje brez stranskih učinkov
Na osnovi tega odkritja bi lahko razvili nova zdravila proti bolečinam, zdravila za spodbujanje apetita, hkrati pa bi preprečili zlorabo marihuane. "V idealnih pogojih bi moralo to raziskovanje pripeljati do razvoja novih zdravil, ki bi aktivirala THC-receptorje, vendar brez škodljivih stranskih učinkov, ki omejujejo uporabo marihuane,'' je dejala Lakshmi A. Devi iz medicinske fakultete Mount Sinai v New Yorku.

Pomoč pri boju proti drogam

"Lani so znanstveniki uspeli dokazati, da celo naša koža proizvaja snovi, podobne marihuani. Zdaj so odkrili, da tudi možgani proizvajajo poteine, ki delujejo na sprejemnike za marihuano v možganih. Edina naloga znanstvenikov zdaj je, da si izmislijo kakšen boljši džojnt,'' je prepričan Gerald Weissmann, glavni urednik The FASEB Journal, kjer je bila študija objavljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.