Naši najstniki vse bolj zadeti

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenski najstniki se s starši še bolj kregajo kot pred petimi leti, kadijo več marihuane, pozabljajo na zajtrk, a so hkrati tudi nekoliko bolj telesno dejavni.
Oglej si celoten članek

Prvi izsledki mednarodne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju, ki se ukvarja s soodvisnostjo zdravja in vedenja mladostnikov, daje mešane rezultate o zdravju 11-, 13- in 15-letnikov, ki so sodelovali v anketi.

Vsaj desetina slovenskih mladostnikov svoje zdravje ocenjuje kot slabo, s svojim življenjem pa ni zadovoljna. Kar približno 30 odstotkov mladostnikov je v zadnjem letu doživljalo občutke depresije. V času anketiranja je slaba desetina mladostnikov redno kadila, alkohol pa tedensko uživa 12 odstotkov mladostnikov. Približno 14 odstotkov mladostnikov se je v zadnjem letu pretepalo vsaj trikrat.

Kljub temu, da je veliko število mladostnikov nagnjeno k tveganim vedenjem, pa jih večina s starši lahko komunicira, a komunikacija se je v veliki meri preselila tudi na svetovni splet in socialna omrežja, so pojasnili na inštitutu za varovanje zdravja, kjer bodo sicer celotno raziskavo podrobneje predstavili jeseni.

Šola jih manj obremenjuje, starši bolj

V primerjavi z raziskavo iz leta 2006 pa se mladostniki čutijo manj obremenjene s šolo, a so z njo tudi manj zadovoljni. Zaznati je porast kajenja marihuane, povečanje števila poškodb in povečanje uživanja sladkanih pijač, komunikacija s starši pa se je poslabšala.

Obenem pa v primerjavi s predhodno raziskavo na inštitutu beležijo pozitivne trende na področju telesne dejavnosti. Opazno je pogostejše zajtrkovanje in redno uživanje zelenjave, prav tako tudi več mladostnikov boljše ocenjuje svoje zdravje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 06:41 26. September 2011.

    Jaz bi se resno zamislil... ko smo bili mladi, smo zaceli s kajenjem cigaret... alkohol je bil tako ali tako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.