Slovenija
27 ogledov

Naši najstniki vse bolj zadeti

Najstnik bi rad bil pravi moški. (Foto: Flynet) Žurnal24 main
Slovenski najstniki se s starši še bolj kregajo kot pred petimi leti, kadijo več marihuane, pozabljajo na zajtrk, a so hkrati tudi nekoliko bolj telesno dejavni.

Prvi izsledki mednarodne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju, ki se ukvarja s soodvisnostjo zdravja in vedenja mladostnikov, daje mešane rezultate o zdravju 11-, 13- in 15-letnikov, ki so sodelovali v anketi.

Vsaj desetina slovenskih mladostnikov svoje zdravje ocenjuje kot slabo, s svojim življenjem pa ni zadovoljna. Kar približno 30 odstotkov mladostnikov je v zadnjem letu doživljalo občutke depresije. V času anketiranja je slaba desetina mladostnikov redno kadila, alkohol pa tedensko uživa 12 odstotkov mladostnikov. Približno 14 odstotkov mladostnikov se je v zadnjem letu pretepalo vsaj trikrat.

Kljub temu, da je veliko število mladostnikov nagnjeno k tveganim vedenjem, pa jih večina s starši lahko komunicira, a komunikacija se je v veliki meri preselila tudi na svetovni splet in socialna omrežja, so pojasnili na inštitutu za varovanje zdravja, kjer bodo sicer celotno raziskavo podrobneje predstavili jeseni.

Šola jih manj obremenjuje, starši bolj

V primerjavi z raziskavo iz leta 2006 pa se mladostniki čutijo manj obremenjene s šolo, a so z njo tudi manj zadovoljni. Zaznati je porast kajenja marihuane, povečanje števila poškodb in povečanje uživanja sladkanih pijač, komunikacija s starši pa se je poslabšala.

Obenem pa v primerjavi s predhodno raziskavo na inštitutu beležijo pozitivne trende na področju telesne dejavnosti. Opazno je pogostejše zajtrkovanje in redno uživanje zelenjave, prav tako tudi več mladostnikov boljše ocenjuje svoje zdravje.

Komentarjev 1
  • Boštjan Bele 06:41 26.september 2011.

    Jaz bi se resno zamislil... ko smo bili mladi, smo zaceli s kajenjem cigaret... alkohol je bil tako ali tako na rednem planu... pa ce je kdo kaki joint zrolal se tut ni noben branil... pa se vedno pravim... PA ...prikaži več KAJ! to je mladost... pusti otroku naj proba... kar se pa tice (ne)spostovanja drugih ljudi, pa imajo velik vpliv tukaj ucitelji ki, roko na srce, imajo vec stika z otroci kot pa starsi sami! In potem ucitelj rece da vzgoja ni njegovo delo... pol pa je jasno da je otrok prepuscen bolj ali manj samemu sebi.Torej! PREPOVED CIGARET, LEGALIZACIJA MARIHUANE in pa OMEJEVANJE ALKOHOLA bi mogoce bila resitev... nekje drugje v svetu, vendar ne v sloveniji... in pa seveda... UCITELJI so VZGOJITELJI!!! torej naj 'pomagajo' vzgajat otroke na primeren nacin!!!